Viktig å rydde opp

Det er nå lagt frem en handlingsplan mot svart økonomi. Dette er en sak som den seriøse del av byggenæringen med BNL i spissen, har arbeidet mye med. Et sentralt punkt har vært hvordan momsproblemet skal løses. Det er ikke tvil om at dagens merverdisystem har vært utnyttet av kreative sjeler. Nå er det store muligheter for at dette hullet i momssystemet kan tettes. Ved å innføre sisteleddsmoms kan mye løses.

 

- Vårt forslag om sisteleddsmoms vil føre til at vi langt på vei fjerner muligheten for å undra moms i byggenæringens verdikjede. Sverige har allerede innført en slik ordning og den har gitt gode resultater, sier Ketil Lyng i BNL.

Mange ser på byggenæringen som en ”verstingbransje”. Bakgrunnen er at det er alt for lett å starte virksomhet i bygg og anlegg – og dessverre er det ikke alle aktører som har samme forhold til etikk og moral som det man skal og må ha.

Det må derfor settes inn mange virkemidler for at dette skal bli en bransje fri for snusk og fanteri. Vi tror at det må innledes et enda tettere samarbeid mellom myndighetene og byggenæringens organisasjoner om man skal få bukt med problemene.

Statssekretær i Finansdepartementet Roger Skjerva lover flere bransjespesifikke tiltak i sin presentasjon av Handlingsplanen.

Ellers håper vi at ID-kortsaken kan loses gjennom ESA. Noen har klaget ordningen inn for EFTA. Hvilket motiv klagerne har er en annen sak. ID-kortene er et aktivt virkemiddel mot økonomisk kriminalitet og sosial dumping.