Håp om tørrføre under Birken?

Med fire dager igjen til årets Birkebeinerrenn, er det igjen klart for det store spørsmålet. Hvordan blir føret fra Rena til Lillehammer 19. mars? Blir det endelig trikkeskinner for alle?

Byggeindustrien kaster seg på telefonen til Anders Hallingstad fra Foss Sport som kommer til å bidra med smøretips og smøreservice for deltakerne som stiller opp i Birkebeinerrennet i Norcem, Weber/Leca og Byggeindustriens regi før rennet. Han har allerede vært på plass på Rena og testet løypeforholdene og har foreløpig gode rapporter fra Birkenløypa.

- Jeg var ute og testet litt i løypa mandag. Det holder seg kaldt i snøen og det er gode forhold med relativt fersk snø i løypa, sier han. Hallingstad har testet slip på ski og mener det bikker mot en relativt fin slip på renndagen.

Sol renndagen?

Tradisjonen tro er det mye usikkerhet rundt værmeldingene dagene før Birkebeinerrennet og det ser ikke ut til at det blir noe unntak i forbindelse med årets renn. Dagene før rennet er det meldt kalde dager og spesielt netter, men usikkerheten knytter seg til snøfall fredag og hvor temperaturene faktisk ender lørdag. Hvis værvarslene slik det ser ut akkurat nå slår til, blir det sol. Det kan fort bety store variasjoner i temperatur og føre avhengig av hvilken pulje deltakerne starter i, slik det har vært de siste par årene.

- Slik det ser ut nå på varslene er det håp om tørrføre for de aller fleste, men på Rena er temperaturen i løpet av dagen veldig avhengig av vindretningen. Hvis det blir sønnavind samtidig med at det blir sol, kan det raskt bli fuktig snø i løpet av dagen, men jeg blir forundret om det blir noe annet enn tørrvoks slik det ser ut, sier han.

Bygg overskudd og sjekk utstyr

For de fleste Birkebeinere bør nå jobben med trening være gjort. Fokuset de siste dagene før rennet bør nå ligge på å bygge overskudd før kraftanstrengelsen over fjellet. Og følge med på værmeldingene, selvsagt.

– Ikke tren hardt de siste dagene før rennet. Det er ikke dermed sagt at man bør ligge på sofaen i fire dager. Ta gjerne en liten, rolig tur på ski onsdag eller torsdag for å kjenne litt på kroppen, anbefaler Hallingstad.

Bruk også de siste dagene før rennet til å sjekke utstyret. Det er kjedelig å oppdage at trinse eller håndtak på staver er ødelagt når du ankommer Rena. Tenk gjennom hva du skal ha i sekken og vei den gjerne på forhånd.

– Gjør de forberedelsene du er vant til å gjøre. Jo mindre du trenger å stresse før start på Rena, desto mer avslappet er du på start og sparer energi som du heller kan bruke over fjellet, sier han.

Mat og drikke

Hallingstad anbefaler at Birkebeinerne er litt bevisst på kosthold og væskeinntak de siste dagene før rennet.

– Det er lurt å drikke ekstra godt de to-tre siste dagene før rennet. Ta med en vannflaske på jobben. Og få gjerne i deg litt ekstra karbohydrater de siste dagene. Fredag kan du godt legge inn et ekstra måltid, tipser han.

Ha litt is i magen i forhold til skimøring

Uansett hvor mye du stoler på værvarslene. Legg ikke på festesmøringen før tidligst fredag kveld.

- Gliding og eventuelt pulver kan man legge på litt i forkant, men vent med festesmøringen, smøretipsene kan endre seg i løpet av fredag, sier han.

Hallingstad mener gliding slik det ser ut nå blir en blå eller fiolett variant og eventuelt litt kaldere pulver for de som satser på det. Ved stor usikkerhet rundt vær og føre, kan det være lurt å legge grunning kvelden i forveien og ta den siste finishen i startområdet før rennet.

Hallingstad og representanter fra Foss Sport vil bidra med smøretips og smøreservice for deltakerne som stiller opp i Birkebeinerrennet i Norcem, Weber/Leca og Byggeindustriens regi før rennet. Deltakerne i dette opplegget må ha glidet skiene før de kommer til Rena fredag og må ha med egen skismøring. Smørebukker og smørejern vil være tilgjengelig ved overnattingsstedet på Rena.

En av Norges mest leste linker i dagene før Birkebeinerrennet, finner du her.