Seks nye prosjekter godkjent i Framtidens byer

Et av hovedmålene i Framtidens byer er å bygge pilotprosjekter med halvert klimagassutslipp. Denne gangen er det tre barnehager, et boligprosjekt, et krisesenter og et kombinert kultur- og boligbygg som godkjennes i Kristiansand, Stavanger, Tromsø, Trondheim og Skien.

Miljøvernminister Erik Solheim er svært fornøyd med at målene i Framtidens byer nå også følges opp med konkrete byggeprosjekter:

- Jeg er glad for at byene tar klimautfordringen alvorlig og satser på energisparing i bygg. Framtidens byer har høye ambisjoner som nå kommer til uttrykk. Det er viktig at foregangskommuner lager noen gode eksempler som kan inspirere andre til å følge etter, sier Solheim.

Fordi det som bygges og opprustes i dag skal stå for fremtidige generasjoner kan vi ikke vente med å komme i gang med å forske på nye løsninger og etablere testlaboratorier også i bygg- og anleggsbransjen, blant annet gjennom Framtidens byer. Hvis vi klarer å bygge med halverte klimagassutslipp i dag, vil vi samtidig kunne høste ny kunnskap som viser oss hvordan vi kan bygge morgendagens klimanøytrale bygg og boligområder.

De seks prosjektene som i denne omgang får status som pilotprosjekt i Framtidens byer, er alle svært ambisiøse, men samtidig med ulikt innhold og plassering. Blant prosjektene som denne gang godkjennes er det tre barnehageprosjekter, et krisesenter, et rekkehusprosjekt og et byfortettingsprosjekt med kultur- og boligfunksjoner. Michael Lommertz i NAL Ecobox, som har bistått Framtidens byer i godkjenningsprosessen av pilotprosjektene gjennom utviklingsprosjektet Framtidens bygg uttaler:

- Variasjonen i prosjektene gir oss erfaringer fra med ulike bygningstyper samtidig som vi får konkrete pilotprosjekter spredt utover landet. Det er lett å se for seg at disse kan fange stor interesse lokalt og bidra til å inspirere til å ta de gode erfaringene med seg videre.

De seks pilotprosjektene som denne gang godkjennes er:

MØLLERSTUA BARNEHAGE, KRISTIANSAND

mer informasjon i Ecobox prosjektdatabase: http://www.arkitektur.no/?nid=216922

VINNERPROSJEKTET FRA EUROPAN 10 – SVARTLAMOEN I TRONDHEIM

mer informasjon i Ecobox prosjektdatabase: http://www.arkitektur.no/?nid=217119

FAMILIEBOLIGER ROSENVANG, STAVANGER

mer informasjon i Ecobox prosjektdatabase: http://www.arkitektur.no/?nid=216155

VÅLANDSHAUGEN BARNEHAGE, STAVANGER

mer informasjon i Ecobox prosjektdatabase: http://www.arkitektur.no/?nid=217079

KRISESENTER I TELEMARK, SKIEN

mer informasjon i Ecobox prosjektdatabase: http://www.arkitektur.no/?nid=217014

KVAMSTYKKET BARNEHAGE, TROMSØ

mer informasjon i Ecobox prosjektdatabase: http://www.arkitektur.no/?nid=217096

Alle prosjektene som denne gang godkjennes er svært ambisiøse og har målfestet passivhusnivå eller passivhusstandard for fremtidig energibruk. Pilotprosjektene er gjennom et sett kvalitetskriter pålagt å fokusere på mer enn energibruk:

- Det er kjent at når energiforbruket i byggeprosjekter går ned, vil klimagassutslipp forbundet med byggeprosess, materialproduksjon og transport til og fra byggene etter ferdigstillelse utgjøre en betydelig andel. Vi må derfor se på passivhus som et godt konsept for energibruk, men samtidig se fremover mot nye løsninger innenfor andre viktige tema som materialbruk og transport, uttaler Michael Lommertz fra NAL Ecobox.

Pilotprosjektene som inngår i Framtidens Byer skal redusere klimagassutslippene både fra byggeprosessen og i driftstiden etter at bygget er ferdig. Byggeprosjektene skal være mer ambisiøse enn dagens praksis – allerede i dag! Ved å stille krav til svært lavt energiforbruk, klimavennlige byggematerialer og en miljøvennlig transportløsning har vi mål om at byggets samlede klimagassutslipp reduseres med 50 % av det som er normalt. Pilotprosjektene vil også heve kompetansen når det gjelder klimavennlig planlegging, bygging og rehabilitering samt klimatilpasning, og bidra til å øke omfanget av passivhusbyggingen i Norge.

Både private og offentlige utbyggere inviteres videre til å bidra i utviklingen av pilotprosjekter. Ved å få pilotprosjektstatus i Framtidens byer får prosjektene tilgang på veiledning og prosjektrådgiving. NAL|Ecobox bidrar i samarbeid med Lavenergiprogrammet bidra med rådgiving og aktiviteter for å hjelpe kommuner og utbyggere til å utvikle pilotprosjekter i de fleste byene i Framtidens byer. Alle de seks pilotprosjektene får nå tilbud om prosjektrådgiving gjennom prosjektet Framtidens bygg.

”Framtidens bygg” er et samarbeid mellom Ecobox, Framtidens byer og Lavenergiprogrammet.

Les mer om Framtidens bygg på http://www.framtidensbygg.no og på http://framtidensbyer.no