Positive signaler mot svart økonomi

Handlingsplanen mot svart økonomi ble fremlagt i dag. Det skal vurderes om det bør innføres omvendt avgiftsplikt – eller sisteleddsmoms - i byggenæringen. BNL er fornøyde med at regjeringen er på glid i forbindelse med endringer i merverdiavgiftssystemet.

- Det er bra at regjeringen skal arbeide videre med saken. Vårt forslag om sisteleddsmoms vil føre til at vi langt på vei fjerner muligheten for å undra moms i byggenæringens verdikjede. Sverige har allerede innført en slik ordning og den har gitt gode resultater, sier Ketil Lyng.

- Beskrivelsen av byggenæringen som en av ”verstingene” er en utfordring vi møte med konkrete tiltak. Spesielt fornøyde er vi med at regjeringen varsler at samarbeidet mellom BNL og skatteetaten for å finne tiltak innen skatt og avgift som kan bedre situasjonen skal prioriteres sier Lyng.

Statssekretær i Finansdepartementet Roger Skjerva lovte flere bransjespesifikke tiltak i sin presentasjon av Handlingsplanen.

– Det er viktig at vi videreutvikler samarbeidet mellom myndighetene og byggenæringen for å få på plass mest mulig effektive tiltak. Og det er viktig at disse tiltakene gjør det lettere å være seriøs og vanskeligere å være useriøs, sier Lyng.

ID-kort blir løftet frem som viktig i kampen mot økonomisk kriminalitet og sosial dumping. Ordningen er nå under press etter at noen har hevdet det er i strid med reglene om fri flyt av tjenester i EØS-avtalen.

- BNL har over tid jobbet hardt for å forsvare ordningen med ID-kort overfor ESA. Det er viktig at Regjeringen støtter kampen mot klagen til EFTA som setter ID-kortet i fare, sier Lyng.

Les handlingsplanen her