Smart Bygging

Ved NTNU jobber en Eksperter i Team-gruppe under temaet Smart Bygging med å bevisstgjøre andre om byggenæringen og problemløsning relatert til produktivitet, effektivitet og ressursbruk.

NTNU arrangerer hvert vårsemester et flerfaglig emne, (EiT). Dette baserer seg på å sette sammen studenter fra ulike bakgrunner for å kombinere sin faglige spesialisering til å bedre kunne løse en gitt problemstilling. EiT er obligatorisk for alle som tar mastergrad ved NTNU.

Studentene fordeles på såkalte landsbyer under et spesifikt tema. Emnet består av en faglig del, og en annen del som baserer seg på å bevisstgjøre studentene på sin egen rolle i et team, og å lære hva som gjør et team effektivt.

- Ved landsbyen Smart Bygging er vi en gruppe som ønsker å jobbe utad for å bevisstgjøre hvem det måtte være om byggenæringens utfordringer, sier Kjetil Torset Voldhaug. Selv startet vi med å definere en problemstilling der vi skulle se på faktorer som påvirker byggenæringens produktivitet, og knytte dette opp mot mennesker, arbeidsprosesser og teknologi. Mye av problemet er kompetanse og kunnskapsformidling, og med dette kom idéen om å lage en blogg for å spre ordet.

På bloggen heter det blant annet at: Vi ønsker at denne bloggen skal invitere til dialog og debatt rundt dette temaet. Det er mye diskusjon rundt bygningsbransjen, og tanken er at bloggen kan brukes til å spre kunnskap og skape engasjement. Dersom interessen er stor kan bloggen eventuelt utvikles til et større, fritt tilgjengelig forum.

Bloggen kan finnes på http://smartbygging.blogspot.com

- Vi vil veldig gjerne ha bidrag i form av intervju eller gjesteinnlegg som kan publiseres på bloggen. Intervjuet/innlegget vil være åpent for kommentarer fra hvem det måtte være som viser interesse for temaet. Vi er svært vitebegjærlige og alle bidrag tas imot med stor takk! forteller Voldhaug.

Personer fra næringslivet har ofte gode idéer til spennende landsbytema, tar rollen som

landsbyleder, og utfordrer studentene til å utvikle sine egne problemstillinger innenfor temaet. Morten Christensen, markedsdirektør for MajaTeknobygg og landsbyleder for landsbyen Smart Bygging, er en av disse. MajaTeknobygg har i senere tid tatt i bruk effektive modeller for byggeprosesser til forbilde for mange bedrifter, og Christensen vil spre kunnskapen.

- Det er visse ting på gang, men vi bærer fortsatt preg av å være en konservativ bransje, forteller han.

- Vi må spre kunnskap og sørge for ny kompetanse og nytt engasjement!

Som leder for landsbyen Smart Bygging vil Christensen sammen med studentene bidra til fornying av byggenæringa, og fremhever behovet for å starte allerede i skoleverket med kompetansehevinga.

- Det er nesten 46 000 bedrifter i næringa, kompetanseøkning er et reelt problem som må tas til rette for. Kunnskapshevinga må starte tidlig, og byggenæringen må bli en attraktiv arbeidsplass. Bare i Norge kan populasjonen øke med 1 million mennesker innen de neste 20 årene. Denne økningen er drastisk. Effektivisering i byggeprosessene må til for å møte denne veksten på en bærekraftig måte.