Økt kompetanse skal gi mer fornybar varme

Mangel på kompetanse hindrer økt utbredelse av anlegg basert på vannbåren, fornybar varm, men nå skal det satses på kunnskapsøkning.

Enova skal i samarbeid med Lavenergiprogrammet og bransjeorganisasjonene sørge for at kunnskapen og kompetansen blant fagfolk i varmebransjen styrkes.

Enovas målsetning er at fornybar varme skal være den foretrukne form for oppvarming. En forutsetning for økt utnyttelse av fornybare energikilder til oppvarming, er systemer basert på vannbåren varme.

- Vi vet at mangel på kompetanse i hele verdikjeden for vannbåren varme er en barriere. Konsekvensen er at fornybar varme velges bort, eller at anleggene blir installert feil og derfor fungerer dårlig og gjør at kostnadene blir unødvendig høye, påpeker Helle Grønli, Områdeleder - fornybar varme i Enova.

Økt kompetanse vil gi mer fornybar varme. For å bidra til dette har Enova i samarbeid med Lavenergiprogrammet og bransjeorganisasjonene som representerer bredden i fagfeltet utarbeidet et kompendium som skal bidra til økt varmekompetanse. Kompendiet gir blant annet råd om beregning av effekt- og varmebehov, installasjon av anlegg basert på vannbåren varme, solfangere, bioenergianlegg, varmepumper, tilknytning til fjernvarme og ulike kombinasjonsløsninger.

Målet med kompendiet er å gi en samlet oversikt over hva som er viktig ved installasjon av ulike typer anlegg for produksjon og distribusjon av vannbåren varme i bygg.