Spar tusenlapper med enkel taksjekk

Mars er en av årets travleste måneder for flytteklare på jakt etter nytt hus. Men vinterens store snømengder gjør at mange glemmer å sjekke det viktigste – at taket også holder mål.

Slike feil kan fort tømme en allerede mager lommebok. Vanlig husforsikring dekker ikke skader som kommer av dårlig tak. Du kan unngå marerittet ved å sjekke taket før du kjøper.

Direktør i Icopal, Geir Haugersveen, forteller at selv om snøen kan skjule mange skader, så er det likevel en del ting man kan undersøke:

- En rask undersøkelse trenger ikke ta mange minuttene, men det er store summer å spare. Ved å inspisere taket fra innsiden, kan man nemlig finne tegn til skader som har forplantet seg fra utsiden , forklarer Haugersveen.

De som kjøper bolig uten å ta hensyn til taket løper en betydelig risiko. En vanlig husforsikring dekker nemlig ikke takskader som kommer av lekkasjer, mugg eller sopp.

Haugersveen anbefaler også at man tar en titt på takrenner og eventuelle synlige ventilasjonshetter.

- Takrenner som er tilstoppet med løv og så fylt med snø kan gi vanninntrengning når snøen smelter igjen. Dette er en av de vanligste vannskadene som kan oppstå i vårløsningen .

Store regionale forskjeller
En fersk undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Icopal viser klare kulturforskjeller mellom områder i landet. I Oslo svarte 2 av 10 av de som tidligere har kjøpt seg hus at de ikke sjekket taket først. På Sørlandet og i Telemark derimot sjekket nesten 9 av 10 taket før de satte navnet på kjøpskontrakten.

Takstmann MNTF og fagsjef i Norges Eiendomsakademi Rolf Erling Eidsvold tror de regionale forskjellene skyldes at det ikke stilles noen obligatoriske krav til teknisk gjennomgang av boliger.

- En enkel taksering som en verdi- og lånetakst, sier ingenting om den tekniske tilstanden til boligen. Dette er uheldig, da mange tror at en takst er en garanti for at boligen er i god stand. Det beste er om man får laget en boligsalgsrapport. I enkelte områder av landet er dette vanlig, men langt i fra på et nasjonalt nivå. En slik rapport inkluderer en teknisk gjennomgang av huset, og inkluderer takets tilstand , avslutter Eidsvold.

Se etter følgende når du inspiserer taket fra innsiden:
- Misfargede takbord
- Sopp
- Råteskader
- Dårlig lukt

Spor etter dette kan tyde på takskader som gir lekkasje til undertaket.

Og tar du deg en tur ut kan du se etter istapper. Disse kan være et tegn på feil i taket, som for eksempel dårlig isolasjon.