Naturen er ikke å spøke med

Det vi har sett av katastrofer i Japan etter ett av tidenes kraftigste jordskjelv (9.0 på Richter skala) og den etterfølgende tsunamien, viser at naturkreftene er enorme. Når man i tillegg får problemer med menneskeskapte atomkraftverk som også kan forsterke ulykken ytterligere, er situasjonen selvsagt meget vanskelig for japaneserne. Slikt kan ikke skje i Norge, hevder noen. Dessverre kan dette også skje hos oss. Kanskje i en annen målestokk og på en annen måte. Men det kan også skje hos oss.

 

 

Det er årsaken til at vi er så opptatt av å forebygge ulykker – og det å investere i infrastruktur. Vi har et voldsomt etterslep i bevilgningene på nærmest alle områder. I motsetning til mange andre land har Norge utrolig mye penger. Men mange politikere og fagøkonomer er livredde for å bruke for mye av oljerikdommen her i landet. Det kan nemlig føre til prispress og inflasjon – og det er for dem viktigere enn å sikre fundamentale verdier her i landet. Det aller viktigste er etter vårt syn å redde menneskers liv.

Hver eneste dag skjer det trafikkulykker som i hovedsak skyldes at veiene våre ikke er trafikksikre nok. Noen ekstra millioner til midtdelere langs veiene (og til breddeutvidelse) er ofte det som skal til for å redde liv. Mange steder er rasfaren overhengende – og dessverre har også ras tatt liv på veiene. Noen millioner til rassikring og nye tunneler ville ha reddet liv. Slik kan vi fortsette …

Selvsagt vil vi aldri kunne gardere oss mot ulykker. I alle fall ikke for slike naturkatastrofer som nå rammer Japan. Men også vi kan få våre tsunamier. Vi har hatt slike ulykker flere ganger, og vi vil få flere. En dag vil nemlig en del fjell rase ut i fjorden. Men vi kan spare liv ved at vi er forberedt på slike tragedier. For noen millioner kroner kan det settes opp varslingssystemer som gir beskjed når en slik katastrofe kommer. Da kan de menneskene som er i faresonen, få beskjed før ulykken skjer slik at de kommer seg ut av det farlige området.

Vi tror det er viktig at denne debatten kommer.