Snart kommer selvangivelsen

I disse dager trykkes nærmere 3,9 millioner selvangivelser hos Skatteetaten. De aller fleste skattytere får fortsatt selvangivelsen på papir, og utsendingen starter 22. mars.

Fakta om selvangivelsen

* I disse dager trykkes det opp 3,9 millioner selvangivelser som skal sendes ut fra 22. mars.

* Over 400.000 skattytere er blitt «eAktør». Det vil si at de ikke får tilsendt selvangivelsen på papir, kun elektronisk.

* De som får selvangivelsen kun elektronisk, må gå inn og sjekke den innen sju dager etter at de har fått varsel på sms eller mobil om at selvangivelsen er klar. Gjør de ikke det, så får de den likevel på papir.

* Skatteetaten påpeker at elektronisk selvangivelse er tryggere enn å få papiret i postkassen. Dessuten sparer etaten rundt 6,5 tonn papir på dem som har valgt å motta selvangivelsen kun elektronisk.

* Til årets selvangivelser går det med 61,6 tonn papir. Til rettledninger og konvolutter trengs det ytterligere 227 tonn papir.

* Den største endringen i årets selvangivelse er de nye reglene for verdsetting av boliger. De fleste skattyterne har sendt inn «boligselvangivelse» der ny ligningsverdi er beregnet. Mange vil få høyere formuesskatt som følge av høyere boligverdier.

Skatteetaten gikk i år ut med et tilbud om at de som ønsker det kunne velge å få selvangivelsen kun elektronisk. Til sammen 425.000 skattytere hadde før 1. mars gitt beskjed om at de ikke ønsker papirselvangivelse tilsendt.

– Jeg tror generelt at flere vil velge muligheter for elektronisk kommunikasjon i fremtiden, og at vi vil få mange flere som vil ha selvangivelsen og skatteoppgjøret kun elektronisk, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Han konstaterer at trykkingen av årets selvangivelse er i rute på Helsfyr i Oslo. Utsendingen tar tre uker, og innen 8. april skal alle skattytere ha fått sin selvangivelse. Men det er mulig å gå inn på nett og se tallene fra tidspunktet utsendingen starter.

Flere bruker nett

– Skattytere har andre forventninger i dag, det ser vi blant annet når selvangivelsen blir tilgjengelig på nett. Pågangen på nettløsningen er enorm, og det viser at mange ikke vil vente på å få selvangivelsen i posten.

Ved å velge selvangivelse kun på nett, kan du også forhindre at uvedkommende kan få tilgang til dine personlige opplysninger. I tillegg er du med på å spare miljøet, sier skattedirektøren.

Han minner om at de som velger kun elektronisk selvangivelse, må huske å åpne e-posten innen en uke.

– Hvis ikke, må vi sende ut saken på papir, slik reglene er i dag, sier Kristensen som lover at Skatteetaten vil arbeide sammen med andre etater for å øke antallet som velger elektronisk kommunikasjon.

Stadig enklere

Det er lønnstakere og pensjonister som kan velge bort papirselvangivelsen. Da er de «eAktør», som skattemyndighetene kaller det. De som har registrert seg som eAktør, blir varslet både på e-post og mobil om når selvangivelsen er klar.

Selvangivelsen har blitt stadig enklere for de fleste av oss. Det er lenge siden skattytere selv måtte fylle den ut, og de siste tre årene har vi sluppet å levere hvis vi ikke har innvendinger mot det som står der.

De aller fleste velger slik stille aksept. I fjor benyttet 2,5 millioner skattytere seg av dette, en økning på 500.000 personer fra året før. 869.000 skattytere leverte selvangivelsen elektronisk. De aller fleste av dem fordi de hadde endringer.

Høyere ligningsverdier

Den største endringen på selvangivelsen for 2010 er verdien på boliger.

I fjor høst fylte de fleste boligeiere ut en «boligselvangivelse». Den nye verdsettingen vil i mange tilfeller føre til høyere formuesskatt. For mange blir det derfor et ekstra spennende skatteoppgjør som kommer i posten de nærmeste ukene.

Skatteetaten har fått inn boligopplysninger for over 90 prosent av alle boliger her i landet. Beregninger viser at eiendommer i Oslo, Bærum og Stavanger og nabokommunene til disse tre kommunene som får størst endringer i ligningsverdien.