DSB skjerper tilsynet med sportsdykking

Tilsyn med 18 tilbydere av dykkeraktiviteter i fjor avdekket 52 regelbrudd. I mars vil Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sjekke om dykkerutstyr i Norge holder mål.

 

Fakta om dødsulykker og dykking

* Hvert år utdannes 4-5.000 sportsdykkere/fritidsdykkere i Norge.

* Det er en relativt ny trend at stadig flere tar utdanning i utlandet, under langt andre forhold enn de som er vanlige i Norge.

* I perioden 2001 til 2010 var det 46 dykkedødsfall i Norge.

* Bare én av ulykkene skjedde under dykking organisert i klubb tilsluttet NDF.

* 39 av de omkomne var menn, 7 var kvinner.

* Norges Dykkeforbund har omkring 8.000 medlemmer fordelt på om lag 160 klubber, tall som har vært ganske stabile over flere år.

DSB gjennomførte 18 tilsyn i 2010 hos dykkesentre og klubber. Det ble da sett på internkontroll, opplæring og sikkerhetsrutiner

– Vi fant 52 regelbrudd og ga seks anmerkninger. Jevnt over fant vi at det var mye bra sikkerhetsarbeid, men dokumentasjonen som reglene krever, var mangelfull. De det gjaldt fikk, og har overholdt, en frist til å komme med en framdriftsplan for å rette opp forholdene, sier senioringeniør Jonny Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

I kontakt med dykkemiljøet avdekket DSB at dykkerutstyr som selges ikke følger kravene i regelverket.

– Flere av virksomhetene har ikke etablert et system for produktsikkerhet. I mars vil vi derfor gjennomføre tilsyn med de tre importørene som har det meste av markedet for dykkerutstyr i Norge, sier Pedersen.

Neppe effekt

De siste ti årene har antall dykkerulykker og dødsfall knyttet til dykking holdt seg stabilt. Av 46 dødsulykker i perioden 2001 til 2010 skjedde 45 under uorganisert sportsdykking. Dødsfall knyttet til yrkesdykking forekommer relativt sjelden. Jan Risberg ved Forsvarets UVB Dykkerlege, Haakonsvern anslår ett tilfelle hvert annet år.

– Slik vi oppfatter det er det handlingsmønstre, ikke feil ved utstyret, som er hovedårsaken til dødsulykkene. Vi ser heller ikke mangler ved sikkerhetsrutiner hos klubber og dykkesentre som noe stort problem, så det er ikke sikkert DSBs innsats på disse to områdene vil redusere antall dødsfall eller ulykker. Når det er sagt, så er vi veldig fornøyd med at DSB gjennomfører slike tilsyn. Nå blir de mer synlige enn de har vært de siste årene, sier Risberg.

Det ble i fjor gjennomført 47 trykkammerbehandlinger knyttet til dykking, et tall som også har ligget ganske jevnt de fem siste årene.

Uoversiktlig

Generalsekretær Per Vangsøy i Norges Dykkerforbund er redd de fleste dødsulykkene skjer under forhold DSB ikke kan kontrollere.

– Utenlandske dykkere er overrepresentert på dødsstatistikken, og vårt inntrykk er at ulykkene skjer på private turer. Ofte bruker de eget utstyr, og her kan ikke DSB føre tilsyn, sier Vangsøy.

Mange sportsdykkere, også norske, har tatt dykkersertifikat i utlandet. Selv om de har fått god opplæring kan kompetansen være tilpasset forholdene der de lærte å dykke. Ved uorganisert dykking i norske farvann kan verken dykkeforbundet eller DSB kontrollere om dykkerne er kjent med utfordringene som kjennetegner norske forhold.

Årsaker

Det kan ofte være vanskelig å si hva som er årsaken til at en dødsulykke har funnet sted. Vangsøy mener likevel et fellestrekk er at en i utgangspunktet liten komplikasjon utvikler seg og blir fatal fordi det er fravær av en eller flere barrierer som skal forhindre ulykken:

– To dykkere på tur og uten overflateberedskap har for eksempel vært en gjenganger i alle år.

Krav til dykkerutstyr som ventiler, slanger, masker samt våt – og tørrdrakter er fastsatt i forskrift om sikkerheten ved sportsdykking, samt i forskrift om konstruksjon, utforming og produksjon av personlig verneutstyr. Vangsøy tror ikke det er her skoen trykker:

– Jeg kan ikke huske at det har vært påvist konstruksjonsfeil ved utstyret etter ulykker, men det hender relativt ofte at det kan påvises dårlig vedlikehold. Høyt vanninnhold i pusteluften kan også sies å være en gjenganger. Det skyldes at kompressorens tørkefilter er brukt for lenge. Det kan skape problemer under kalde forhold, sier Vangsøy. (©NTB)