Venter ingen rentedramatikk

Dramatiske internasjonale begivenheter vil neppe føre til at Norges Bank gjør store endringer i sine prognoser for renteutviklingen.

 

Kommende onsdag holdes årets andre rentemøte. Økonomer som følger utviklingen venter ikke at det kommer noe rentehopp denne gang heller.

Sentralbanken kommer også med årets første Pengepolitiske rapport med prognoser for renteutviklingen de nærmeste årene. Gjennom fjoråret justerte banken ned forventningene til framtidige renter flere ganger. Nå er det mulig renteforventningene vil bli justert litt opp.

– Lav rente i 2012

– Pengepolitisk rapport kommer til å avspeile den enorme usikkerheten i verden. Jeg tror det blir en rapport som vil konkludere med at alt kan skje. Og jeg tror Norges Bank vil varsle at hvis alt går som normalt, skal renten normaliseres opp mot 4 - 5 prosent over noen år, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra Gruppen.

– Personlig ser jeg for meg et litt annet scenario. Konjunkturtoppen er på hell internasjonalt, det har vært store innstramninger i finanspolitikken, og vi har fått et oljeprissjokk. Jeg tror 2012 blir et skuffelsens år i verdensøkonomien. Jeg tror Norges Bank vil sette opp renten 0,25 prosent i august i år og la den bli stående uendret ut 2012 fordi det året blir mye svakere enn ventet.

Venter flere rentehopp

Flere andre økonomer venter en raskere heving av renten, både i år og neste år.

– Vi venter ingen endring i renten nå i mars, men vi tror det kommer en økning i juni, sier senioranalytiker Katrine Godding Boye. Hun og kollegene i Nordea Markets tror det blir tre rentehopp i år og fem neste år slik at styringsrenten ved utgangen av 2012 vil ligge på 4 prosent.

– Det er faktorer som trekker i ulike retninger når Norges Bank skal legge fram sin renteprognose. Jeg tror sentralbanken kommer til å legge vekt på at kronekursen har vært en god del sterkere enn ventet, og det virker dempende på rentebanen. På den annen side trekker det litt opp at Den europeiske sentralbanken har åpnet for at det kan bli renteøkning i april.

Litt raskere heving

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB NOR Markets tror rentebanen fra Norges Bank vil være litt høyere enn i fjor høst, og at tidspunktet for heving av renten kan bli skjøvet litt nærmere.

– Jeg tror Norges Bank vil gi seg selv et handlingsrom for å se hvordan utviklingen blir internasjonalt slik at de kan bestemme seg for å heve i mai eller junimøtet, sier hun.

DnB NOR Markets venter også tre rentehevinger i år og fire neste år slik at renten ved utgangen av 2012 kommer opp i 3,75 prosent.

Det samme venter sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank. Han tror også Norges Bank vil antyde at rentehevingen i år kommer litt raskere. I fjor høst pekte banken på en mulig heving i juni eller august i år. Nå tror han renteprognosen vil peke på mai eller juni som sannsynlige hevingstidspunkter.

Usikkert med oljen

Jullum peker også på faktorer som signalene fra Den europeiske sentralbanken som trekker opp, og en sterk krone som trekker ned forventningene til at Norges Bank gjør vesentlige endringer i tidligere prognoser.

– Det er usikkert i hvilken grad høyere oljepris vil påvirke renten i Norge. Spørsmålet er hvor mye som er drevet av etterspørsel og som vil gi høyere aktivitet i Norge, og hvor mye som er knyttet til situasjonen i Libya. Og den kan endre seg, sier han.