Verneplan for Langsua

Verneplanen for Langsua ble vedtatt i statsråd i dag. Verneplanen omfatter Langsua nasjonalpark og flere naturreservater og landskapsvernområder i Oppland fylke i området mellom Valdres og Gausdal. Viktige seterområder i Valdres er holdt utenfor landskapsvernområdene.

 

– Planen for de opprettede landskapsvernområdene legger stor vekt på at vernebestemmelsene skal imøtekomme landbrukets behov, påpeker statssekretær Ola T. Heggem i Landbruks- og matdepartementet. Forskriftene for landskapsvernområdene legger opp til fortsatt drift og utviklingsmuligheter for setrene som omfattes av verneplanen.

Det har vært en omfattende prosess der berørte kommuner, grunneiere og rettighetshavere i området er involvert.

– Det har vært viktig å involvere de berørte for å finne gode løsninger. Blant annet er de fleste aktive stølsområdene holdt utenfor verneområdene og skal fortsatt forvaltes av kommunene og fjellstyrene med bakgrunn i Plan- og bygningsloven og Fjelloven, sier Heggem.

Ormtjernkampen nasjonalpark i Oppland har skiftet navn til Langsua og er nå 537 kvadratkilometer stor.

Med flere nye landskapsvernområder og naturreservater omfatter verneplanen til sammen 1.000 kvadratkilometer.

– Langsua nasjonalpark, landskapsvernområdene og naturreservatene omfatter verneverdier med internasjonal verdi knyttet til landskapet med vidder, vann, myrer og våtmarker. Vernet omfatter blant annet flere truede planter og dyr, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Lokalt var det stor motstand mot den opprinnelige verneplanen, men grunneierne i Valdres er delvis fornøyd med fredagens vedtak, skriver Nationen.

Ved å ta ut alle områder som er av betydelig næringsinteresse, blant annet stølsområder, har regjeringen imøtekommet deler av kravene fra 220 grunneiere i Skrautvål sameige, som har kjempet mot verneplanene. Jakt og fiske blir også tillatt.