Usannsynlig med plutselig tsunami i Norge

Det er minimal risiko for at jordskjelvskapte tsunamier vil treffe norskekysten. Vi er derimot forberedt på tsunamier utløst av jord- eller fjellskred.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har utarbeidet et nasjonalt risikobilde av de hendelsene som i størst grad kan skade Norge.

– Det er svært liten risiko for at vi skal rammes av tsunami utløst av seismiske hendelser. Ras eller undersjøiske utglidninger kan derimot forårsake enorme bølger i et mer avgrenset område, sier seniorrådgiver Mats Ruge Holte i DSB til NTB.

Forrige gang det var tsunami her i landet, var i 1936. Da raste en million kubikkmeter ned fra 800 meters høyde og forårsaket en vertikal oppskylling på hele 70 meter som tok livet av 73 mennesker i Loen i Sogn og Fjordane.

– I Norge er det overvåking av enkelte områder som kan bli utsatt for denne type plutselige og omfattende hendelser. Vannmasser med stort ødeleggelsespotensial er i Norge mest knyttet til flom, og her har vi god beredskap, for eksempel med varsling, forebygging og evakuering, sier Ruge Holte.