Katastrofen i Japan

Våre hjemlige problemer blir små når vi ser hvilken katastrofe Japan nå rammes av etter et av tidenes kraftigste jordskjelv med en etterfølgende stor tsunami. Ingen har så langt oversikt over tallet på omkomne og skadede, men tallet må være stort. De materielle ødeleggelsene er kolossale. Hva som har skjedd da flodbølgene traff andre stater og øysamfunn i Stillehavet, vet vi ikke i skrivende stund. Men det syns som om at det har gått bedre enn fryktet. Det å følge med på øyeblikksbildene som overføres live på fjernsyn er sterkt.

 

Vi vet at Japan er det landet i verden som har den beste beredskap mot jordskjelv og tsunamier. Men til tross for det kan ingen land i verden verne seg mot så sterke naturkrefter som det vi nå opplever. Fjernsynsbildene viser et eneste kaos. Så langt synes de største bygningene å stå støtt (japaneserne har bygget jordskjelvsikre hus siden 2. verdenskrig), men det flyter mindre hus, båter, biler og vrakrester i strie strømmer langt inn over land. Og midt i dette havet av vann brenner det. Årsaken er at japanerne bruker gass til oppvarming, og når gassledningene brekker skal det ikke store gnisten til for at det er full fyr.

Den store faren nå er hva som skjer med atomkraftverk som mister kjølingen. Det kan utløse den helt store tragedien. Håpet er at japanerne har sikkerhetsopplegg for å takle også slike hendelser. I tillegg er det en betydelig forurensning. Giftige kjemikalier og farlige gasser har strømmet fritt ut.

Det mange nå spør seg om midt i den tragedien som rammer alle menneskene og landet Japan, er hvilke virkninger dette får for verdensøkonomien. Dette kan føre til dramatiske tilbakeslag.

Det er viktig å følge med i det som nå skjer i forbindelse med denne katastrofen. Den viser at verden er liten og sårbar. Og hendelser langt borte kan også få direkte økonomiske følger for oss. Men dette er minst viktig nå. Våre tanker går til dem som har mistet sine kjære og til dem som har fått ødelagt sin fremtid.