Rørleggere mest populære

Hvis vi kunne fått kostnadsfri hjelp hjemme i noen timer, faller valget på rørleggere. Det er tilfelle for 1 av 4 nordmenn, ifølge en undersøkelse fra FINN oppdrag.

Veggene er skitne og trenger et nytt strøk maling, garasjen er overfylt av rot, og det hoper seg opp av småting som du utsetter å fikse. Kanskje det lyder kjent.

Men hvis nordmenn fikk velge, er drømmen å få hjelp av en rørlegger. Det svarer 24 % av de spurte i en undersøkelse fra anbudstjenesten FINN oppdrag, gjennomført av Norstat blant 1000 respondenter.

Kreative innspill til planløsning, oppussing og interiør er nesten like etterspurt, med 23 % av svarene. Deretter ønsker vi oss hjelp til snekring og maling eller sparkling. Respondentene kunne også velge mellom hjelp til ting som rydding, innkjøp, hogging av ved og snømåking.

– Svarene tyder på at det står dårlig til med rørene i flere norske husstander. Denne typen tjenester er dessuten ganske kostbare. I tillegg utfører rørleggere oppgaver i forbindelse med miljøvennlig oppvarming, eksempelvis varmepumper, som står høyt på ønskelisten hos mange, sier Tine Reuterdahl, markedsdirektør i FINN oppdrag.

Strengere krav
– De fleste er ikke kvalifiserte til å gyve løs på slikt arbeid alene, og feilvurderinger kan få store konsekvenser i form av vannskader. Nå stilles det også strengere krav til dem som utfører våtromsarbeid i boliger. Dette er nok én av grunnene til at rørleggere er ettertraktede, sier Tirill Ilebekk Hansen i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening.

– Våtrom har gjerne en levetid på mellom tretti og førti år. I dag er vi i gang med oppussing av 70- og 80-tallsmodellene. I denne perioden ble det bygget svært mange boliger, noe som gjør at omfanget av våtrom som bør skiftes ut er noe større enn for ti år siden, for eksempel. I tillegg vet vi at en del av badene som ble bygget på slutten av 80- og 90-tallet ikke lever opp til dagens standard, sier hun.

Kvinner vil helst ha kreative innspill
Det er flest menn som ønsker seg besøk av en rørlegger, mens kvinnene først og fremst foretrekker kreative innspill.

– Kanskje det er menn som er mest bevisste på hva som er feil med rørene, og hva reparasjonen koster. Det virker som at de er styrt av fornuft i større grad enn kvinnene, siden kvinnene foretrekker rådgivning rundt oppussings- og interiørløsninger, sier Reuterdahl.