-Utsettelse må ikke bremse utviklingen

NHO er skuffet over at regjeringen har utsatt en konsekvensutredning for oljeleting i Lofoten og Vesterålen. Kunnskap er en forutsetning for gode beslutninger.

- Her har regjeringen fratatt seg selv et viktig verktøy for å vurdere hvordan vi skal forvalte naturressurser utenfor Lofoten og Vesterålen, sier John G. Bernander, administrerende direktør i NHO.

Han sier videre at avgjørelsen kan få store konsekvenser for næringsutviklingen i Nord-Norge. En landsdel som har store muligheter til å videreutvikle sitt næringsliv hvis betingelsene er tilstede. Det vil sikre industriutvikling, arbeidsplasser, teknologiutvikling og verdier til samfunnet.

- Utsettelsen av konsekvensutredningen må derfor ikke bli en brems i det videre arbeide med å skape verdier, sier Bernander.

Han forventer at regjeringen setter av både ressurser og tid til det som er en viktig bidragsyter til å sikre velferdsstaten. Noe annet mener han vil forsterke usikkerhet og uforutsigbarhet for næringslivets rolle som olje- og gasseksportør.

Bernander er tilfreds med at regjeringen åpner nye områder utenfor Nordland og Finnmark som vil gi økt aktivitet, noe på kort sikt og noe på lengre sikt. Riktig håndtert, og raskt satt i gang, vil dette gi en fremgang som hindrer forvitring av kompetansemiljøene.

- Et annet positivt trekk er at det settes fortgang i kunnskapsinnhentingen i Barentshavet. Det krever ytterligere utvikling av den meget avanserte teknologi som norske olje- og gassleverandører nå med hell benytter for å skaffe seg oppdrag over nær sagt over hele verden. Men, de nye områdene verken kan eller skal erstatte viktigheten av Lofoten og Vesterålen sier Bernander.