Aktive for passivhus

Dansker inviterer til samarbeid om industrialisert passivhusutvikling.

Danmarks Ambassade og Teknologisk Institut i Danmark ønsker å introdusere dansk energieffektiv kompetanse for norsk byggenæring.

På passivhuskonferansen i Oslo hadde en rekke bedrifter tatt turen over Kattegat for å presentere seg selv og sine løsninger for potensielle samarbeidspartnere.

− Vi ønsker å invitere til et prosjekt- og innovasjonssamarbeid når det gjelder passivhus i Norge, et samarbeid som kanskje kan gi Danmark noe tilbake. Innovasjonssamarbeidet går ut på å utvikle konkurransedyktige 2. generasjonsløsninger i det norske markedet. Vi ser også mulighetene for å samarbeide om å optimere ikke bare byggeprosessene, men også konstruksjonsløsningene, der både byggetid og kostnader går ned, sier centerchef Anders Thomsen i Teknologisk Institut – Center for Nyindustrialisering til Byggeindustrien.

Teknologisk Institut er et privat institutt som utvikler og formidler forsknings- og teknologibaseret kunnskap til dansk næringsliv.

Det danske regelverket når det gjelder energikrav er ikke strengere enn i Norge, men fokuset på lavenergi- og nullenergiboliger er større i Danmark. Det gjelder å forberede seg nå, fordi kravene til nullenergiboliger og Co2-nøytrale boliger skal være på plass i Europa innen 2020. Danskene har ikke utviklet noen passivhusstandard, men ønsker å nærme seg en energiklasse under passivhus innen 2015.

Hvilke utfordringer står vi overfor i Norge?
− Det finnes dessverre byggeprosjekter der man har gått ned på energibruken, men som har et dårligere inneklima. Så utfordringen i Norge, som i andre land, er å levere lavenergiboliger som ikke er dyrere, men som også sikrer et godt inneklima. Her mener vi dansk kompetanse har noe å tilføre den norske næringen, sier Thomsen.

Målet skal være å etablere nettverk og strategiske partnerskap mellom de norske og danske aktørene der resultatet skal gi energieffektive boliger i alle størrelser. Men uten at det skal gå på bekostning av design og arkitektur.

− Det er mange danske arkitekter, utviklere, ingeniører og produsenter som har tro på et norsk-dansk samarbeid, sier Thomas Lønvig, eksportrådgiver ved Danmarks Ambassade i Norge og viser til de 17 danske firmaene som deltar på konferansen. − Men interessen fra norske aktører har også vært svært stor. Langt flere enn vi hadde kapasitet til, vi måtte derfor dessverre sette et tak på antallet deltakere, sier Lønvig som mer enn gjerne formidler kontakt mellom flere interessenter.

De danske firmaene som hver fikk anledning til å presentere seg kommer fra flere ledd i dansk byggenæring. Både arkitekter, produsenter av hus, vinduer, fasader og varmepumper mente alle de hadde noe som norsk byggenæring ville verdsette.

Til sammen var det over 50 personer fra 32 kommersielle og offentlige virksomheter innen norsk byggenæring - utviklere, eiendomsbesittere, arkitekter, rådgivere og entreprenører - som var representert på passivhuskonferansen på Grand Hotel i Oslo.