Samarbeider med fagbevegelsen

- Vi mener et utstrakt samarbeid med fagbevegelsen og myndighetene må til for å sikre anstendige lønns- og arbeidsvilkår i bemanningsbransjen.

Det sier Tom Henning Gulliksen som er ny administrerende direktør i Mesterjobb Bemanning. Mesterjobb Bemanning har inngått den første tariffavtalen med Fellesforbundet på det nye overenskomstområdet i bemanningsbransjen.

- Vi håper at den nye tariffavtalen med Fellesforbundet skal bli toneangivende for firmaer i bemanningsbransjen. Vi har grunnleggende tro på sterke fagforeninger, og et utvidet samarbeid med dem for å rydde opp i en ukultur som ingen er tjent med. Sosial dumping innebærer et kappløp mot bunnen for alle selskaper som vil være med på den ferden. Den økonomiske risikoen ved å drive på denne måten er stor fordi man over tid ikke klarer å tiltrekke seg kvalifisert arbeidskraft, noe som allerede er en mangelvare i markedet.

- Vi er overbevist om at seriøse aktører som har behov for bemanningstjenester, trenger en ryddig og oversiktlig samarbeidspartner som gir trygghet for gjennomføring av leveransen og at de ansatte jobber under anstendige, lovlige, vilkår. Vi har allerede opplevd at kunder stiller krav om at bemanningsselskapet de benytter må ha tariff avtale. I tillegg vet vi at flere eiere stiller krav til sine selskaper om kun å forholde seg til leverandører som har inngått tariffavtale. Dette ser vi svært positivt på og håper at flere legger seg på denne praksisen.

- I løpet av våren vil vi invitere flere av våre samarbeidspartnere, blant annet NHO, Fellesforbundet, myndigheter og kunder til et seminar for å belyse de ulike aspektene av sosial dumping og hva man i fellesskap kan gjøre for å rydde opp i bransjen, sier administrerende direktør Tom Henning Gulliksen i Mesterjobb Bemanning AS.

Bemanningsoverenskomsten som Mesterjobb har inngått er en prinsippavtale mellom LO og NHO. Alle forbund innen LO kan benytte denne avtalen for å rekruttere arbeidstakere innenfor sine bransjer. Det er mange utfordringer knyttet til implementeringen av avtalen, men vi arbeider godt sammen med Fellesforbundet og har god tro på at vi sammen finner løsninger som ivaretar alles interesse.

- Dette er ting som tar tid å få på plass. Vi har sammen med Oslo Bygningsarbedeiderforrening, satt oss som mål at vi skal ha en klubb etablert innen 01.04.11, og ser frem til dette kommer på plass. Dermed får vi på plass et effektivt virkemiddel for kommunikasjon og forhandlinger med de ansatte, sier Gulliksen.

- Selv om den nye overenskomsten er en foreløpig prinsippavtale, setter den på plass viktige prinsipper om blant annet lønnsfastsettelse. Alle de viktige bilagene som gjelder avtalefestet pensjon, ferie, korte velferdspermisjoner, fri med lønn på helligdager og sluttvederlag er med i avtalen. Hovedavtalens rettigheter, blant annet i forhold til valg av tillitsvalgte og lokal forhandlingsrett, vil også være en del av disse tariffavtalene, sier Terje Johansen som er ansvarlig for overenskomsten for bemanningsbransjen i Fellesforbundet.