Verste krisen i Japan siden 2. verdenskrig

Redningsarbeidere leter i sammenraste bygninger og knuste biler etter overlevende i Japan. Myndighetene mener krisen er den verste som har rammet landet siden andre verdenskrig.

Kong Harald kondolerer keiseren av Japan

Kong Harald følger med på nyhetene om tragedien i Japan og sender dypfølte kondolanser til keiseren av Japan og hans folk.

I et kondolansetelegram sendt til keiser Akihitos palass fredag, uttrykker den norske kongen dyp sorg over jordskjelvet og tsunamien som fredag rammet Japan.

– På vegne av meg selv og det norske folk ønsker jeg å bringe mine inderlige kondolanser og den dypeste medfølelse til deg, de sørgende og andre mennesker i Japan som er rammet av denne naturkatastrofen, heter det i telegrammet fra kong Harald.

Fakta om kraftige jordskjelv

De fem kraftigste jordskjelvene i nyere tid:

* Den 22. mai 1960 i Sør-Chile ble det registrert et skjelv med styrke på 9,5.

* Den 26. desember 2004 utenfor Sumatra hadde jordskjelvet en styrke på 9,3. Skjelvet utløste den store tsunamien som rammet en lang rekke områder i og rundt Indiahavet.

* 27. mars 1964 i Prince William-stredet i Alaska ble det utløst et jordskjelv med en styrke på 9,2.

* 4. november 1952 i Kamtsjatka i Sibir ble det registrert et skjelv med en styrke på 9,0.

* 11 mars 2011 i havet utenfor Japan var det et jordskjelv med en styrke på 8,9.

Alle savnede nordmenn i Japan er funnet

Utenriksdepartementet har fått kontakt med alle de norske som har vært savnet etter at Japan ble rammet av jordskjelv og tsunami i Japan fredag.

Den siste av de tre som ble gjort rede for søndag formiddag norsk tid, var utvekslingselev Jonas Hanssen (18) fra Namsos, sønn av tidligere Ap-politiker Bjarne Håkon Hanssen og hans ekskone Rigmor Andersen.

– Vi har vært i kontakt med familien. De gir uttrykk for stor lettelse. De er svært glade og ber samtidig om ro, sier konstituert underdirektør Frode Andersen i Utenriksdepartementet til NTB.

Personale fra den norske ambassaden i Tokyo kom søndag i kontakt med skolen der Jonas er elev. Derfra fikk de opplyst at Jonas er i god behold.

– Vi har altså ikke vært i kontakt med Jonas personlig, men vurderer kilden som troverdig, sier Andersen.

Så sent som lørdag kveld var det fem nordmenn som UD forsøkte å komme i kontakt med i de aktuelle områdene.

Søndag, mens ambassadens folk var på vei for å ta seg inn i de utsatte områdene, ble det i tur og orden gjort rede også for de resterende savnede.

Ifølge Dabladet.no dreier det seg om en norsk turist som likevel ikke var inne i de hardest rammede områdene, og et norsk ektepar som japansk politi skal ha påtruffet i god behold.

UD presiserer at det kan være snakk om flere norske som kan ha vært i de aktuelle områdene, og som man ikke kjenner til, men understreker at det ikke er noe som tyder på det.

Andersen sier at det nå skal vurderes på nytt om ambassadepersonalet skal forsøke å ta seg inn i området eller ikke.

Verste krisen i Japan siden andre verdenskrig

Japan er rammet av den verste krisen siden andre verdenskrig, sier landets statsminister Naoto Kan.

Men han la også til at han er overbevist om at landet skal klare å komme seg gjennom krisen.

– Det er kommet ut stråling i luften, men det finnes ingen meldinger om at det er snakk om store mengder, sier han ifølge nyhetsbyrået Jiji.

Samtidig påpeker han at problemene ved atomkraftverket i Fukushima ikke er av same omfang som katastrofen i Tsjernobyl i 1986.

– Dette er svært forskjellig fra Tsjernobyl-ulykken. Vi jobber for å hindre at skadevirkningene skal øke, sa statsministeren søndag.

Problemene ved atomkraftverket i Fukushima oppsto etter det kraftige jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som førte til massive ødeleggelser i Japan fredag

Japans sentralbank pøser penger inn i markedet

Den japanske sentralbanken vil pumpe store summer inn i markedene mandag for stabilisere situasjonen etter naturkatastrofen i landet.

Sentralbanken kunngjorde søndag at den vil gjøre «sitt ytterste» for å sikre likviditeten og stabiliteten i finansmarkedene, som kommer til å fungere som normalt mandag.

Ifølge et ledende selskap innen risikoanalyse, AIR Worldwide, kan katastrofen komme til å koste Japan mellom 14,5 og 34,6 milliarder dollar – eller mellom 81 og 194 milliarder kroner.

Japan ble fredag rammet av et av de kraftigste jordskjelvene i landets historie. Skjelvet førte til en tsunami som blant annet har totalrasert flere byer og lagt store kystområder nord i landet øde.

En rekke av Japans største bedrifter varsler at de innstiller sin virksomhet, mens flere av landets viktigste havner er ødelagt.

Japanske myndigheter holdt søndag et krisemøte for å vurdere de økonomiske konsekvensene av dobbeltkatastrofen.

Nærmere 600.000 evakuert i Japan

Minst 590.000 mennesker er evakuert i Japan etter fredagens katastrofe.

Rundt 380.000 er evakuert som følge av jordskjelvet og den påfølgende tsunamien, mens 210.00 er evakuert på grunn av faren for radioaktive lekkasjer ved atomkraftverket i Fukushima, opplyser FNs nødhjelpsorganisasjon OCHA i en oppdatering om situasjonen i Japan.

Tallet på bekreftede omkomne og savnede steg søndag til over 3.200, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Enormt behov

Behovet for hjelp er enormt, og redningsmannskaper kommer nå fra hele verden for å bistå i redningsarbeidet i Japan.

I alt har 70 land nå tilbudt sin hjelp til Japan, ifølge leder for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jan Egeland. Han mener katastrofen i Japan er en av de verste i moderne tid.

– Dette er en megakatastrofe, en multippel katastrofe, sier Egeland til NRK.

Men ifølge OCHA blir arbeidet vanskeliggjort av kontinuerlige etterskjelv, tsunamialarmer og branner.

I tillegg begynner mangelen på mat og vann å bli alvorlig. Ifølge OCHA har 1,4 millioner mennesker ikke tilgang til vann, mens alt som finnes av mat er blitt revet ut av butikkhyllene.

Kaldt

Også mangelen på strøm forverrer situasjonen.

– Ifølge myndighetene er 2,6 millioner husholdninger uten strøm, mens nærmere 3,2 millioner mennesker er i ferd med å gå tom for gass. Det er kritisk ettersom det er vinter i Japan med temperaturer rundt nullpunktet nattetid, sier OCHA.

Samtidig sitter minst 24.000 mennesker fast i isolerte utposter i de tsunamirammede områdene, der de venter på hjelp, melder den japanske TV-kanalen NHK på sine nettsider.

Kraftig fall på Tokyo-børsen

Tokyo-børsen falt med 6 prosent til under 10.000 poeng i ettermiddagshandelen mandag på grunn av uro etter jordskjelvet og tsunamien før helgen.

Nikkei-indeksen falt 5,95 prosent umiddelbart etter at handelen åpnet igjen på ettermiddagen, til 9.644 poeng, som er det laveste nivået siden november i fjor.

Både bilprodusenter, banker og produsenter av elektroniske artikler ble rammet av panikksalget mandag.

En rekke bilprodusenter og elektronikkfabrikker, blant dem Toyota, Honda og Sony, har måttet stanse produksjonen i en lang rekke fabrikker på grunn av strømbrudd eller ødeleggelser etter jordskjelvet.

Samtidig pumpet Japans sentralbank 184 milliarder dollar inn i markedet i et forsøkt på å bygge opp igjen tilliten etter skjelvet.

Stadig kommer det nye opplysninger om jordskjelvet og tsunamiens herjinger, og søndag fastslo statsminister Naoto Kan at katastrofen har historiske dimensjoner.

– Jordskjelvet, tsunamien og atomkrafthendelsen er den største krisen Japan har stått overfor de siste 65 år siden slutten av andre verdenskrig, sa han under en pressekonferanse.

Politiet er sikre på at over 10.000 mennesker har mistet livet i naturkatastrofen. Og selv dette anslaget omfatter kun Miyagi-regionen, et av områdene som ble hardest rammet av katastrofen fredag.

Enorme vannmasser

– Det er ingen tvil om at tallet på døde kommer til å overstige 10.000, sier Naid Takeuchi, politisjef i Miyagi-regionen til den japanske kringkastingen NHK.

Flere landsbyer i regionen ble fullstendig ødelagt av jordskjelvet og de enorme vannmassene.

Jordskjelvet ble i første omgang målt til 8,9, men søndag meldte det japanske kringkastingsselskapet NHK at styrken var oppjustert til 9. Uansett er jordskjelvet det verste som har rammet Japan i nyere tid. Den største øya i Japan, Honshu, flyttet seg med 2,4 meter under skjelvet, og jordas akse flyttet seg 8 centimeter, ifølge US Geological Survey.

Finner omkomne

Havnebyen Minamisanriku i Miyagi er bokstavelig talt utslettet, og over halvparten av befolkningen på 17.500 mennesker er ikke gjort rede for. Et sykehus er blant de få bygningene som står igjen.

Regjeringen har doblet antall soldater i redningsarbeidet til 100.000. Redningsmannskaper finner stadig flere omkomne langs kysten nordøst i landet, og søker seg gjennom ødelagte bygg, biler og båter i jakt på overlevende.

Der det før var byer, er det nå bare gjørme og avfall. Bygninger, tog og småfly ligger strødd som barneleker etter at de mektige tsunamibølgene raserte området rundt kystbyen Sendai. Mellom 200 og 300 omkomne er hittil funnet i denne byen.

Mareritt

Redningsmannskaper har hittil funnet flest omkomne og ikke så mange overlevende i sine søk gjennom ruinene.

Noen heldige, blant dem enkelte innbyggere i byen Kamaishi, ble varslet av tsunamisirener tidsnok til å rekke å flykte opp i høyereliggende strøk før de ble vitne til at havet rev med seg hjemmene deres.

En 60 år gammel mann ble funnet i god behold, flytende på restene av et hustak omkring 15 kilometer fra kysten av Fukushima. Hiromitsu Shinkawa ble reddet med helikopter etter å ha blitt drevet til sjøs med huset sitt etter tsunamien fredag.

To dager etter at katastrofen inntraff, sliter mange med å fatte omfanget av den.

– Er dette et mareritt? Det føles som om jeg er i en film eller noe. Hver gang jeg er alene, klyper jeg meg selv i kinnet for å sjekke om dette er en vond drøm, sier Ichiro Sakamoto til nyhetsbyrået Reuters.

I landsbyen Rikuzentakata nord for Sendai er rundt 5.000 hjem oversvømmet, ifølge nyhetsbyrået Kyodo. Søndag ble mange omkomne gravd ut av bygningsmassene.

Evakuerte

Nær to millioner husstander var søndag uten strøm i de kjølige landsdelene i nord, melder japanske medier. Omkring 1,4 millioner manglet tilgang på vann.

Om lag 300.000 mennesker er blitt evakuert rundt om i Japan som følge av naturkatastrofen. Mange av dem søker ly i telt, innpakket i tepper.

Det er også anslått at så mange som 190 personer kan ha blitt utsatt for radioaktiv stråling fordi flere atomreaktorer i Fukushima-området er blitt skadd i skjelvet. Søndag ble det kjent at det er iverksatt kriseberedskap også ved et kjernekraftverk i Onagawa.

Myndighetene arbeider på spreng for å hindre en forverring av situasjonen ved atomkraftverkene.