Regjeringen sier nei til konsekvensutredning

Regjeringens nei til konsekvensutredning om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen omtales av miljøbevegelsen som en «historisk seier». Oljebransjen og Fremskrittspartiet sier at ikke noe er endelig avgjort.

Åpner kappløp om Barentshavet

Arbeiderpartiet har gått med på å vente med Lofoten mot å legge maksimalt trykk på det østlige Barentshavet.

I kompromisset som ligger bak regjeringens nei til konsekvensutredning av oljeboring i områdene utenfor Lofoten, understrekes det ifølge VG i forvaltningsplanen at det mest lovende feltet, Norland VI, allerede er ferdig konsekvensutredet. Det gjør at det her vil ta kort tid å sette i gang virksomhet.

Dernest er det viktig for Arbeiderpartiet at regjeringen raskt setter i gang undersøkelser i det østlige Barentshavet, så snart det russiske parlamentet Dumaen godkjenner delelinjeavtalen i mai.

Bred innhenting

Dessuten har Ap fått gjennomslag for et krav om å overføre deler av innhentingen av kunnskap fra Miljøverndepartementet til Olje- og energidepartementet, ifølge VG.

Også NRK sitter på opplysninger om overføring av ansvar, og melder at Miljøverndepartementet, Næringsdepartementet og Fiskeri- og Kystdepartementet vil få medansvar for deler av kunnskapsinnhentingen. Ved å gjøre kunnskapsinnhentingen så bred som mulig, vil den bli svært lik en fullverdig konsekvensutredning. Dermed vil et utredningsarbeid kunne gå raskere når det eventuelt ville bli aktuelt.

– Maks et års forsinkelse

Professor Johan Petter Barlindhaug ved Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland peker på denne muligheten i et intervju med Nationen, og anslår at ved en slik prosess vil den formelle prosessen for å åpne boring kunne gjennomføres på kort tid.

– Vi snakker om mellom et halvt og ett år ekstra, ikke mer, sier Barlindhaug, som også er styreleder i oljeselskapet North Energy.

Ikke endelig

Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Oljeindustriens Landsforening (OLF) sier til NRK at et nei til konsekvensutredning ikke er det samme som et endelig nei til oljeboring.

– Det kan enten være en reell utsettelse i to år, eller det kan være slik at man kaller det noe annet, men at det i praksis åpnes for en konsekvensutredning. I så fall blir det jo bare ord, sier Nebben.

Kompromisset i en av de vanskeligste sakene internt i den rødgrønne regjeringen ble endelig klart sent torsdag. Det blir ikke noen konsekvensutredning i inneværende stortingsperiode, ifølge flere medier som viser til sikre kilder.

Vedtaket er en viktig politisk seier for Senterpartiet og ikke minst SV. Det var spekulasjoner om hvorvidt SV ville trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet sto på sitt standpunkt om en utredning.

Miljø-jubel
Miljøbevegelsen jubler over vedtaket. Både generalsekretær Rasmus Hansson i WWF-Norge og Bellona-leder Frederic Hauge mener vedtaket har historiske dimensjoner.

– Regjeringen med statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Erik Solheim får uvanlig og fortjent ros fra WWF. Dette er i virkeligheten et veiskille. For første gang har de mektige oljeinteressene blitt slått tilbake i en sak som har absolutt topp prioritet for dem, sier Hansson til NTB.

– Dette er en fantastisk seier. Bellona har kjempet mot olje utenfor Lofoten helt siden vi startet opp for 25 år siden, så dette er en stor dag for oss. Vi klarte å stoppe oljebransjen utenfor Røst i Lofoten i 2001, og vi lykkes fortsatt i kampen mot de mektige oljeselskapene. Dette viser at det nytter å slåss, sier Hauge.

Også Folkeaksjonen for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja og lederen i AUF har gitt uttrykk for stor glede over vedtaket.

– Ofrer arbeidsplasser
I den andre enden av skalaen er de energipolitiske talspersonene i Høyre og Fremskrittspartiet skuffet.

– Det mest skuffende er at Ap lar SV styre energipolitikken. Konsekvensene er at arbeidsplasser i Nord-Norge ofres og at utviklingen av Norge som energileverandør svekkes, sier Høyres talsperson Siri A. Meling til NTB.

Frps energi- og klimapolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen mener imidlertid at saken ikke er tapt.

– Det er trist at Ap prioriterer å sysselsette fire SV-ere i regjeringen fremfor å skape tusenvis av nye, lønnsomme arbeidsplasser langs hele kysten. Men det positive er at beslutningen ikke stanser en ny regjering fra å ta nye skritt i 2013. SVs seier vil være høyst midlertidig med en Frp/Høyre-regjering i 2013, sier Solvik-Olsen.

Bred innhenting
Arbeiderpartiets nei til konsekvensutredning er ifølge VG og NRK sukret med at deler av innhentingen av kunnskap overføres fra Miljøverndepartementet til Olje- og energidepartementet, mens Miljøverndepartementet, Næringsdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet vil få medansvar for deler av kunnskapsinnhentingen. Ved å gjøre kunnskapsinnhentingen så bred som mulig, vil den bli svært lik en fullverdig konsekvensutredning. Dermed vil et utredningsarbeid kunne gå raskere når det eventuelt ville bli aktuelt.

– Maks et års forsinkelse

Professor Johan Petter Barlindhaug ved Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland peker på denne muligheten i et intervju med Nationen, og anslår at ved en slik prosess vil den formelle prosessen for å åpne for boring kunne gjennomføres på kort tid.

– Vi snakker om mellom et halvt og ett år ekstra, ikke mer, sier Barlindhaug, som også er styreleder i oljeselskapet North Energy.

– Ikke endelig
Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Kristin Bremer Nebben, sier til NRK at et nei til konsekvensutredning ikke er det samme som et endelig nei til oljeboring.

– Det kan enten være en reell utsettelse i to år, eller det kan være slik at man kaller det noe annet, men at det i praksis åpnes for en konsekvensutredning. I så fall blir det jo bare ord, sier Nebben.