For mange låner for mye

Færre boligkjøpere låner over 90 prosent av kjøpesummen. Men fortsatt er det for mange som låner for mye til kjøp og refinansiering av bolig, mener Finanstilsynet.

En boliglånsundersøkelse som tilsynet gjennomførte høsten 2010 viser at 34 prosent av boligkjøperne hadde lånt mer enn 90 prosent av boligverdien. Det er en nedgang på 17 prosentpoeng i forhold til 2008. Men Finanstilsynets anbefaling er at ingen låner mer enn 90 prosent til boligkjøp.

Følge opp
– Boliglånsundersøkelsen viser at det har vært nedgang i lån med høy belåningsgrad, særlig for yngre boligkjøpere, opplyste finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo da han torsdag presenterte Finanstilsynets årsmelding for 2010. Han sa at omfanget av tilleggssikkerhet også har økt noe.

Boliglånsundersøkelsen fra høsten 2010 omfattet de 30 største bankene som står for om lag 85 prosent av boliglånene.

Undersøkelsen viser at færre boligkjøpere har fått låne ut over 100 prosent av boligverdien, men fortsatt utgjør slike lån 9 prosent av utlånsporteføljen.

Blir strengere
Finanstilsynet sendte i mars i fjor ut retningslinjer for bankenes utlån til boligformål. Der het det at lånet normalt ikke må overstige 90 prosent av boligens markedsverdi.

Finanstilsynet har fulgt opp retningslinjene, og det skal gjennomføres en ny boliglånundesøkelse for å se om bankene følger opp.

– Retningslinjene for god utlånspraksis for boliglån vil bli fulgt opp ved aktivt tilsyn, og med strengere reguleringer, om nødvendig, sier Skogstad Aamo.

Beskytte forbrukerne
Fra i fjor har Finanstilsynet fått en utvidet oppgave med å beskytte forbrukerne. Styreleder i tilsynet, Endre Skjørestad, trakk fram flere aktuelle forbrukersaker da han kommenterte årsmeldingen.

Finanstilsynet har kartlagt bankenes praksis med lån til kjøp av såkalte garanterte produkter. Det viser seg at bankene følger retningslinjene, og gir ikke lenger lån til slike produkter.

Tilsynet mener at bankene kan gjøre mer for å selge billigere fond. Mange sparere vil være tjent med indeks- og obligasjonsfond.

Tilsynet advarer også mot useriøse selgere av finansielle produkter. I fjor ble det sendt ut 30 advarsler mot foretak som hadde ytt finansielle tjenester i Norge uten tillatelse. I tillegg ble 338 advarsler fra utenlandske tilsynsmyndigheter formidlet.

Bedre for bank
Norske banker hadde gode resultater i fjor. Også norske livsforsikringsselskaper bedret resultatene. Bank og forsikring har likevel behov for å bygge opp kapitalen, mener Finanstilsynet.

De norske bankkonsernene hadde et samlet resultat før skatt på 36 milliarder kroner i fjor. Det er 11 milliarder kroner mer enn i 2009.

Halvering av utlånstapene sammenlignet med 2009 er den viktigste forklaringen på de gode resultatene for norske banker, framgår det av Finanstilsynets årsmelding.

– Fortsatt usikkerhet i økonomi og markeder og nye internasjonale regler gjør det nødvendig å bruke en vesentlig del av overskuddet til å styrke egenkapitalen også i år og neste år, sier finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo. Han peker på at livsforsikringsselskapene har behov for å styrke bufferkapitalen som følge av nye EU-regler.