- Målene er nådd

- På tross av en rekke utfordringer er de målene som er satt for Statens vegvesen i all hovedsak nådd i 2010, er vegdirektørens oppsummering i forbindelse med etatens selvangivelse for fjoråret.

Årsrapporten redegjør for hvordan Statens vegvesen brukte 33,5 milliarder kroner i 2010 – og hvilken måloppnåelse man oppnådde knyttet til departementets krav i statsbudsjettet og tildelingsbrevet. Meldingen ble oversendt til Samferdselsdepartementet denne uken - og onsdag ble en pressebrief gjennomført for utvalgte samferdselsjournalister.

Utfordrende år
Vegdirektør Terje Moe Gustavsen er fornøyd med høy måloppnåelse for de transportpolitiske målene innen trafikksikkerhet, framkommelighet, miljø og universell utforming.

- 2010 har vært utfordrende for Statens vegvesen. Samtidig med at etaten har håndtert en betydelig omsetningsøkning, har forvaltningsreformen blitt gjennomført. En omfattende omorganisering er også på plass for å tilpasse Vegvesenets organisasjon til de nye krav og utfordringer, sier Gustavsen.

Totalt har Statens vegvesen omsatt for 33,5 milliarder i 2010, som er 6,7 prosent mer enn i 2009. Av bevilgningene som gjelder riksveg, viser regnskapet en oppnåelsesgrad på 98,4 prosent.

Utfordringer
De største risikofaktorene framover er mangel på kapasitet og kompetanse. Dette gjelder spesielt planressurser og byggherrekapasitet.

- Vi arbeider aktivt mot høyskoler og universitet for å øke interessen for ingeniør- og annen teknisk utdanning innen byggherre og planlegging. En annen viktig risikofaktor er prisutviklingen på drift- og vedlikeholdskontraktene. En fortsatt økning gir store utfordringer ikke minst sett i lys av det store vedlikeholdsbehovet på riks- og fylkesveger, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Last ned hele rapporten her