Operaen ber om 52 millioner kroner

Den Norske Opera & Ballett ber om en budsjettøkning for neste år på 52 millioner kroner. Vedlikehold og flere dansere i nasjonalballetten står på ønskelisten.

Operadirektør Tom Remlovs søknad til Kulturdepartementet for neste år beløper seg til 541 millioner kroner, skriver Aftenposten.

Intensiv slitasje
Mest prekært på ønskelisten er å få styrket balletten med ti dansere. I dag består Nasjonalballetten av 54 dansere, mens tilsvarende ensembler i andre land har mellom 70 og 100 dansere, ifølge Operaen.

Ti nye dansere vil koste 8,5 millioner kroner.

– Belastningen på de fleste danserne er meget intensiv og sårbarheten for skader og sykdom er stor. Vi prøver å planlegge etter ensemblet, men til sjuende og sist får dette konsekvenser for repertoaret, sier Remlov.

Slitt scenegulv
Til drift og vedlikehold søkes det om en økt ramme på 6,5 millioner kroner, utbedring av feil og mangler for 2,3 millioner kroner – og til sist en post til vedlikeholdsfondet på 30 millioner kroner.

Etter mindre enn tre år i det nye huset er deler av scenegulvet nedslitt, og listen over store og små ting som ikke fungerer, består av 130 tiltak. Samlet er det funnet feil og mangler som har en anslått kostnad på 70 millioner kroner å utbedre.

50 mill. i året
Operaen har fått økt statsstøtten med rundt 50 millioner kroner i året siden 2009. Men direktør Remlov avviser at det blir en årlig tradisjon å be om nye 50 millioner kroner.

– Hoveddelen er utfordringer av ekstern art. Vi bestemmer ikke pensjonssystemet i Norge, og dette huset er hva det er, sier han.

Eiendomsforvalter Håkon Harv sier at driftskostnadene som ble anslått i 2004, siden er doblet.

– Det er når bygget faktisk står der, du realistisk kan se hva det koster å drive det. En annen ting er at det er et utrolig komplisert bygg å drifte, sier han.