- Ingen helhet i boligpolitikken

I sitt innlegg på bygg.no den 21. februar bekrefter kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete konklusjonene i vår kronikk i Aften 26. januar og i vårt innlegg her på bygg.no 2. februar.

Regjeringen og det offentlige føler ikke lenger noe ansvar for boligpolitikken for det store flertallet av folket, de som ikke er avhengige av offentlige subsidier for å kjøpe seg en bolig. Heller ikke føler de noe ansvar for at det bygges nok boliger til å møte den store befolkningsveksten som de største byene i landet vil møte de nærmeste tiårene. Som hun selv sier så er boligpolitikken i dag forbeholdt de svakeste, de som ikke selv klarer å kjøpe en egen bolig.

Som en av de største boligutviklerne i Norge opplever vi at det ikke er noe departement eller noen offentlig etat som lenger har ansvaret for helheten i boligmarkedet eller for boligbehovene til flertallet av befolkningen. Tvert i mot er det mange offentlige etater og instanser som gjennom sin kontrollfunksjon i realiteten bidrar til å hindre boligbygging. Det er ikke lenger noen som har ansvaret for at det bygges et tilstrekkelig antall boliger til å møte morgendagens befolkningsvekst. Tidligere hadde både Husbanken og Navarsetes eget departement en slik rolle. I dag er dette overlatt til markedet.

Ansvaret for plansaker og for at kommunene oppfyller sin reguleringsfunksjon ligger i dag i Miljøverndepartementet. Men, som navnet tilsier, så er dette departementet først og fremst opptatt av miljøvern, ikke av at det bygges et tilstrekkelig antall nye boliger. Et departement som både har ansvaret for jordvern med mer og at det planlegges nok boliger, skoler og nærinsgbygg, vil hele tiden være i kionflikt med seg selv. Konsekvensen av at Kommunal- og regionaldepartementet beholdt bare bygningsdelen er at de nå er mest opptatt av å innføre nye ideelle krav til utbyggere og å passe på at alle lover og forskrifter følges, i stedet for å ivareta helheten og å sørge for at det bygges nok boliger til overkommelige priser.

OBOS mener at ansvaret for plan- og bygningsloven må samles i ett departement, og da fortrinnsvis Kommunal- og regionaldepartementet. Plansiden og gjennomføringssiden, i form av byggesak, må ses under ett dersom plan- og bygningslovens skal være et gjennomføringsverktøy mer enn et ”forsinkelsesverktøy”. Etter vår vurdering medfører dagens splitt en pulverisering av ansvar på statlig hold i forhold til statlig bygningspolitikk. Ved å samle ansvaret i ett departement vil både kommunikasjonen med næringen, forbrukerne og ikke minst fylkeskommuner og kommuner forenkles vesentlig. OBOS tror at man vil få en mer samordnet statlig miljøprofil innenfor bygningspolitikken dersom ansvaret samles i ett departement.