Takstmenn topper kompetansen

Takstbransjen forbereder seg på økt etterspørsel etter grundige boligsalgsrapporter. I år blir deltakelsen i programmene for etterutdanning og sertifisering trolig rekordstor.

 

– Bruken av boligsalgsrapporter øker, og vil etter hvert trolig erstatte de enkle takstene. Det stiller økte krav til takstmannen. Nå er vi i gang med det største kompetanseløftet i bransjens historie, sier Arne M. Støbakk, administrerende direktør i Norges TakseringsForbund (NTF).

Omfattende programmer for etterutdanning er etablert, og det er opprettet en egen sertifiseringsordning for takstmenn som vil påta seg å lage boligsalgsrapporter. Sertifiseringen utføres av Det Norske Veritas (DNV).

– Ifjor gikk nærmere 200 takstmenn opp til eksamen for sertifisering. Nå i vår blir antallet rundt 120. Oppmerksomheten om ordningen er økende, så det kan bli enda flere til høsten, sier Per Christian Karlsen, tjenesteansvarlig i avdelingen for personellsertifisering i DNV.

Etter bestått eksamen er sertifikatperioden tre år.

– Dette er det viktigste grepet i kompetansearbeidet vårt på lang tid. Men vi jobber også med kvalitetssikring av rapportformularer og selve utførelsen av arbeidet. I disse prosjektene har SINTEF Byggforsk og Forbrukerrådet viktige roller, sier Arne M. Støbakk i NTF.

En boligsalgsrapport inneholder langt grundigere informasjon enn den enkle taksten eiendomsmeglerne vanligvis innhenter når en bolig skal selges. Stadig flere boligkunder etterspør en slik rapport. Det er også på tale å gjøre den obligatorisk.

– Det er jo blant de spørsmålene politikerne vurderer i forbindelse med ny takstlov. Uansett utfall er det viktig for forbrukerne at boligsalgsrapporter holder jevn og riktig kvalitet og øker tryggheten i bolighandelen. Det ansvaret er det vi som må ta, sier Arne M. Støbakk.

Samtidig øker interessen for å lære seg takstmannsfaget, ifølge Norges Eiendomsakademi.

– Vi utdanner dobbelt så mange som for bare fem år siden. Ifjor avla 264 nye kandidater eksamen hos oss. I år vil antallet øke ytterligere, sier Henning K. Møllerløkken, administrerende direktør i Norges Eiendomsakademi.

Akademiet utdanner ni av ti nye takstmenn her i landet.

________________________________________