Nordmenn bor i potensielle brannfeller

Over halvparten av alle branner har elektrisk opprinnelse. 7 av 10 nordmenn kobler tre eller flere elektriske artikler til løse skjøteledninger, viser en undersøkelse gjennomført for Storebrand. Halvparten tenker ikke over at dette kan være farlig.

 

Tallene fra den ferske Norstat-undersøkelsen viser at altfor mange nordmenn har for lite kunnskap om strømsikkerhet i hjemmet og på hytta, mener direktør i Storebrand Skadeforsikring, Tom Granquist.

– Mange har nok en oppfatning av at strøm bare er noe som er til stede i boligen, noe som får ting til å fungere. Få tenker på at for stor belastning over tid kan føre til varmgang, som igjen kan føre til brann, sier han. Tall fra FNO viser at over halvparten av alle innrapporterte branner skyldes elektriske artikler

Brannfarlige slarkete skjøteledninger

Granquist forteller at løse skjøteledninger ofte er langt mer slarkete enn en fastmontert veggkontakt. Det medfører mer motstand, og enda mer varme.

– Ved vanlig bruk blir en stikkontakt litt varm. Kobler du til fire apparater som trekker like mye strøm, så vil det gå fire ganger så mye strøm og 40 ganger så mye energi i stikkontakten. Da utvikles det 40 ganger så mye varme. Ved feilkobling kan det begynne å brenne, sier han.

–Bytt til faste kontakter

Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten mener at faren for brann som følge av feilkoblede skjøteledninger er størst om vinteren.

– Behovet for oppvarming er større og bruken av skjøteledninger og varmeovner øker. Å koble flere 2000 watts ovner til en skjøteledning anbefales ikke. Folk må sjekke at skjøteledningen er dimensjonert for den bruken den skal brukes til, sier han, og anbefaler å få en godkjent elektriker til installere flere faste stikkontakter i hjemmet. – Disse får ikke samme type mekanisk slitasje som skjøteledninger får, sier han.

– Bli kvitt kabelkrøll

Granquist støtter rådet om å bytte ut underdimensjonerte skjøteledninger med faste stikkontakter. – En del har nok koblet til TV, DVD, stereoanlegg, mobiladaptere og en ovn til en skjøteledning som ligger under sofaen eller bak fjernsynet. Dette kan være brannfarlig, så bytt til et fast kontaktinntak for å være på den sikre siden, anbefaler han.

Folgerø Dalen tror økt allmenn innsikt om hvordan strøm fungerer er veien å gå. – Strøm er på mange måter et fagspråk som tilhører elektrikere, og ikke mannen i gata. Hadde flere hatt innsikt i hvordan et strømnettverk fungerer fra sikringsskap og ut til de enkelte stikkontakter i boligen, ville det ført til en riktigere bruk av strøm. Da ville vi også hatt færre tragiske boligbranner, sier han.

Riktig bruk av skjøteledninger:

 

* Pass på at ikke skjøteledningen ligger og samler støv, og utsettes for støt. Det anbefales å montere skjøteledningen på veggen om det er mulig.

* Bruk en skjøteledning med passe lang tilførselsledning, slik at flere meter med løs kabel under sofaen unngås.

* Har du ekstra ledningmeter, kveile disse sammen og fest det opp fra gulvet. Ikke lag for store kveiler. For mange ”runder” i kveilen kan føre til økt temperatur i ledningen.

* Ikke bruk skjøteledning til produkter som medfører langvarige høye belastninger, som f. eks varmeovner, varmtvannsberedere eller lignende.

* Alle koplinger er svake punkt i et elektrisk anlegg. Ikke sett flere forgrenere i hverandre. Unngå også å seriekople flere skjøteledninger. Velg heller en skjøteledning med lenger tilførselsledning.

* Ikke legg skjøteledning fra rom til rom. Unngå å legge skjøteledning inne fra huset og ut i friluft.

* Har du barn, eller er det barn der skjøteledningen brukes, bør den ha barnevern

* Sjekk skjøteledningen for skader før og etter bruk.

* Ta gamle sprø misfargede skjøteledninger ut av bruk

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)