Raskere bredbånd til flere

Det er jevn vekst i antall nordmenn som har bredbåndstilkobling hjemme eller på hytta, og nettilgangen blir stadig raskere.

 

I fjorårets siste kvartal var gjennomsnittshastigheten på private bredbånd 6,8 Mbit/s, opp fra 6,6 i det foregående kvartalet. Seks år før lå snittet på 1 Mbit/s. Statistisk sentralbyrå (SSB), sier veksten har vært jevn, med unntak av to hopp i 2006 og mot slutten av 2008.

Ferske tall fra SSBs internettmåling viser at veksten i antall bredbåndsabonnenter også er jevn. I fjorårets siste tre måneder økte antallet med 1 prosent og for fjoråret sett under ett, var økningen 4 prosent.

Totalt var det 1,73 millioner faste bredbåndstilkoblinger i norske hjem ved årsskiftet. Det betyr at 72,7 prosent av husstandene er dekket. Ikke overraskende er det best dekning i de mest sentrale kommunene - 75 prosent – mens den avtar jevnt til 64 prosent i de minst sentrale.

Noen kommuner har en dekning som nærmer seg 100 prosent, og i Bykle er tallet hele 191 prosent. Forklaringen på dette er at abonnenttallene inkluderer dem som har bredbånd på hytta. Rundt en tredel av kommunene med over 80 prosent dekning er hyttekommuner. (©NTB)