Krisejobbing med Akerselva gjennom 2011

Det vil bli arbeidet med Akerselva gjennom inneværende år for å gjenopprette den naturlige tilstanden etter klorutslippet siste uke.

Vann- og avløpsetaten (VAV) i Oslo besluttet på et møte tirsdag å sette ned en tverrfaglig gruppe som skal jobbe med tiltak både på kort og lang sikt.

Etter Norsk institutt for vannforsknings (Niva) mening er det nødvendig å følge opp med undersøkelser til våren og høsten.

– Nå er det null grader i vannet og ikke optimale fiskeforhold. Derfor blir undersøkelsen til våren meget viktig, sier seniorforsker i Niva, Torleif Bækken.

Bunnforholdene

Niva skal også intensivere undersøkelser av bunnforholdene i elven. Det er fordi smådyr og insektlarver fortsatt i en viss grad finnes i elven, til tross for forurensningen i forrige uke. Hvilke grupper og arter disse tilhører, bør registreres for å danne grunnlag for nytt liv i elven, sier Niva-forskeren til NTB.

Den tverrfaglige gruppen skal bestå av folk fra Niva, Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA), Fylkesmannen, Friluftsetaten i Oslo og VAV.

På møtet tirsdag ble det diskutert flere tiltak som kan bli aktuelle. OFA ønsker at man ser på muligheten for å bygge laksetrapper i Øvre og Nedre foss, og organisasjonen mener at man også bør se på muligheten for å flytte kreps fra Maridalsvannet til Akerselva.

Verste i elvens historie

Sist onsdag ble det oppdaget at vel 6.000 liter klor var lekket ut fra Oset vannbehandlingsanlegg øverst i Akerselva. Etter den første befaringen betegnet Niva utslippet som noe av det verste i elvens historie. Det ble konstatert store mengder død fisk, kreps og frosker. Det ble bare funnet én fisk som det så vidt var noe liv i, sier Bækken til NTB.

– I verste fall kan det ta lang tid å bringe elven tilbake i den stand den var før utslippet fant sted. Det finnes nesten ikke bekketilløp til elven som kan tilføre den ny næring, sier Bækken NTB.

Vann- og avløpsetaten er meldt til politiet av Norges Naturvernforbund på bakgrunn av utslippet i forrige uke, som etatens konstituerte direktør Per Kristiansen tar meget tungt – både at det skjedde og resultatet av det.

Selve vannkvaliteten var tirsdag tilbake til det som har vært normalt. Det er ikke spor av klor igjen, heller ikke i Oslos havnebasseng der klor ganske fort blir vasket ut, sier Bækken.

Mange uhell

Det er ikke første gang at deler av livet i Akerselva er blitt utryddet på grunn av utslipp. Bækken sier livet i elva har hatt bedre forutsetninger for å komme seg etter tidligere utslipp, ettersom disse har skjedd lenger nede i elva. Denne gangen startet forurensingen helt øverst i elveløpet.

Det har ifølge fungerende direktør Kristiansen vært jobbet i 30 år for å gjøre vannkvaliteten bedre. Det meste av dette arbeidet er nå ødelagt, mener han.

En stor del av den forurensning som Akerselva har vært utsatt for, er kommet fra industrien langs elven, og det daværende Christiania Spigerverk var én bedrift som ofte kom i søkelyset.

Spesielt i 1980-årene var uhell som førte til forurensning hyppige, og det daværende De-No-Fa måtte i 1987 betale en bot på 500.000 kroner for oljeutslipp som skjedde i 1986.