Mener kvotering til AS-styrer er umulig

Utspillet om å kvotere kvinner inn i styrene til aksjeselskaper må være usedvanlig dårlig gjennomtenkt, mener næringspolitisk talsmann Svein Flåtten i Høyre.

– Dette er helt unødvendig. Jeg tror småbedriftene tar inn kvinner når de ser at det er praktisk. Det er mye annet man kunne gjøre for å fremme likestillingen, sier næringspolitisk talsmann Svein Flåtten i Høyre til NTB.

Han mener det vil være umulig å tvinge alle aksjeselskaper – også AS-ene – til å ha kvinner representert i styrene. Nærings- og handelsdepartementet vil vurdere å utvide pålegget i aksjeloven fra 2006 om 40 prosent kvinnerepresentasjon i styrene til børsnoterte og statlige selskaper, ASA-ene.

Flåtten er «sikker på at titusenvis» av småbedrifter har enestyrer, hvor eier, daglig leder og styreleder er en og samme person – og antakeligvis en mann. Kvinnekvotering til AS-styrene vil bare medføre ytterligere byråkrati og utgifter for bedriftene, tror han.

Vil ha bedre rettigheter

– Dette er et usedvanlig lite gjennomtenkt forslag, for å si det forsiktig. Et pålegg om kvinnerepresentasjon vil være umulig å gjennomføre, såfremt man ikke vedtar en rekke unntaksbestemmelser for de minste bedriftene, legger han til.

Flåtten medgir at han ikke er for noen regelendringer som kun har til hensikt å øke kvinners deltakelse. Men utvidede «omsorgs- og permisjonsrettigheter» for selvstendig næringsdrivende vil kunne bidra til at flere kvinner sikter mot toppene i næringslivet, tror han.

Kvinner sitter på bare 17 prosent av styreplassene, og hele sju av ti AS-er har styrer som bare er sammensatt av menn, påpeker statssekretær Rikke Lind (Ap) i Nærings- og handelsdepartementet overfor Bergens Tidende.

Fremskrittspartiets talskvinne Solveig Horne reagerer med vantro på utspillet om kjønnskvotering, og spør retorisk om det ikke kan dreie seg om en prematur aprilspøk.

– Dette forslaget kommer til å ta knekken på bedriftene, sier hun.

Bare de største

Næringsminister Trond Giske framholder overfor TV 2 tirsdag at en utvidelse av pålegget i aksjeloven, i så fall bare skal gjelde for de største selskapene som i dag ikke er omfattet.

– Vi ser at lovpålegget har vært vellykket for de selskapene som er omfattet av det, mens det i de andre selskapene har det vært nesten stillstand. Derfor må vi se på om vi skal utvide loven for også de største AS-ene, sier Giske.

Nestleder Gerd Kristiansen i LO tok tirsdag en kort pause fra kvinnedagsfeiringen for å applaudere initiativet. Hun ber om at det blir gjort en utredning før et eventuelt vedtak.

– Vi i LO vil ha flest mulig kvinner inn i aksjeselskapene, men bedriftene klarer det ikke på egen hånd. Da må vi se etter virkemidler for å få det til. Kjønnskvotering er et slikt virkemidler, sier Kristiansen.