Flest vil velge lyntog

Mellom 60 og 80 prosent ville ha reist med høyhastighetstog hvis det gikk like raskt og kostet like mye som å reise med fly, viser ny undersøkelse.

Undersøkelsen er utført for Jernbaneverkets høyhastighetsutredning. - Dette viser at det er et veldig stort passasjergrunnlag for høyhastighetstog i Norge, sier prosjektleder Tom Stillesby.

Undersøkelsen som viser at folk ville foretrekke høyhastighetstog framfor fly vil bli presentert under konferansen "Jernbaneforum 2011" som avholdes onsdag. - Vi ser at hvis det var høyhastighetstog i Norge i dag, ville en stor andel flypassasjerer bytte til slike tog, Tom Stillesby.

Undersøkelser fra flere land rundt om i Europa viser det samme og dermed blir det bekreftet at holdningene til høyhastighetstog i Norge er de samme som ellers i Europa. Et stort flertall ville fortrekke høyhastighetstog framfor fly. Dersom reisetiden med tog er tre timer eller mindre, tar toget den desidert største markedsandelen. Utrederne mener strekningene mellom Oslo og Trondheim og Bergen kan gjøres unna på 2 timer og 40 minutter.

Markedsundersøkelsen er den første store kartleggingen av hvordan nordmenn stiller seg til høyhastighetstog.

- Svarene viser at passasjerene er spesielt opptatt av reisetid, muligheten for å jobbe underveis og av komfort, sier Tom Stillesby.