Vekst i industriomsetningen

Industriomsetningen hadde en oppgang på 3,1 prosent i perioden november-januar sammenlignet med den foregående tremånedersperioden. Det viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Omsetningsveksten for oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri var hovedårsaken til veksten. Næringene hadde en samlet vekst på 35 prosent. Denne økningen kan delvis forklares av prisvekst som disse næringene opplever for tiden, skriver SSB.

Den viktigste årsaken er likevel en naturlig oppgang etter en planlagt driftsstans i den forrige tremånedersperioden. Driftsstansen førte til at hele næringen hadde et kraftig fall i omsetningen i september 2010.

Fra desember 2010 til januar i år økte industriens omsetning med 1,2 prosent, viser sesongjusterte månedstall.

Ujusterte tall viser at omsetningen gikk opp 2,3 prosent de siste tolv månedene. Oppgangen var mest markant innenfor metallindustri, som gikk opp 25 prosent.

Norsk industriomsetning var om lag uendret fra desember 2009 til desember 2010, viser ujusterte tall. Industriomsetningen til landene i eurosonen gikk opp med 13,7 prosent i samme tidsrom, ifølge tall fra Eurostat.