Nye koster må komme i samferdsel

Dagens melding om at Samferdselsdepartementet har en milliard ubrukte budsjettkroner for 2010 fortsatt på bok, viser med all mulig tydelighet at det nå trengs en skikkelig opprydding i dette departementet. En rapport som nylig ble offentliggjort av Direktoratet for forvaltning og IKT, konkluderer også med at departementet er en propp for utbygging av vei og jernbane. Nå må det settes inn en ny handlekraftig statsråd som rydder opp.

Samferdselsdepartementet preges av en forsiktighetskultur, heter det i rapporten. For vår del synes vi at det er en alt for svak karakteristikk. Det vi nå ser nærmer seg en skandale.

Mange har spurt seg hvorfor går utbygging av vei og jernbane så tregt i Norge? Den nye rapport viser at det er Samferdselsdepartementet som selv er årsaken. Det at det er noe alvorlig galt i dette departementet, har vært klart for mange lenge. Har man så i tillegg en svak statsråd så kan byråkratene gjøre som de selv vil – problemet er at de vil så lite. I en oppsummering som Aftenposten har gjort på grunnlag av den nye rapporten heter det om departementets innsats:

• For lite langsiktighet.

• Preges av en forsiktighetskultur og av forgubbing.

• Lav analysekapasitet.

• Spenstige og kontroversielle forslag når aldri frem til politisk ledelse. Forslagene blir vannet ut på vei opp i hierarkiet.

Dette er altså ikke Aftenpostens konklusjoner, men konklusjonene i rapporten om Samferdselsdepartementet som er skrevet av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

Rapporten viser et departement hvor ledelsen snakker om å bryte opp den klattvise måten vi har bygget vei og jernbane på i Norge – én kilometer her og tre kilometer der – men hvor departementet selv ikke evner å gjennomføre slike planer, og i stedet ofte faller tilbake til det gamle.

Nå har Jens Stoltenberg gjennomført plan A i sin regjeringskabal i og med skifte av statsråd i Olje- og Energidepartementet. Han bør snartest også starte på Plan B som bør medføre at en rekke statsråder får andre arbeidsoppgaver. Nå trenger landet statsråder som har evne til å sette dagsorden, og som har evnen til å sette politikken ut i praksis. Et minstemål er da at det som planlegges gjennomført, blir gjennomført.

Da foreslår vi at man starter med Samferdselsdepartementet. Men her er det ikke bare statsråden som må byttes ut. Det gjelder i høy grad også en del av byråkratene som sitter i leelsen av dette departementet.