Ber folk la være å gå seg bort på ukedager

Frivillige organisasjoner sliter så mye med å skaffe folk som kan være med på leteaksjoner at de nå ber folk om å unngå å gå seg bort på ukedager.

Landsrådsleder Jahn Petter Berentsen i Norges Røde Kors Hjelpekors forteller at det er vanskelig å skaffe nok folk med nødvendig kunnskap til redningsaksjoner.

– Folk kvir seg for å be om fri fra jobben. Presset fra arbeidsgivere er med på å gjøre at vi har problemer med å få løst ut folk. Fortsetter utviklingen, vil dette føre til dårligere sikkerhet, sier han til Bergens Tidende.

For ti år siden var situasjonen annerledes. Da kunne han kontakte ett hjelpekorps og få nok frivillige til å stille opp. Nå må han innkalle flere hjelpekorps fra et større område for å få nok folk.

Norsk Folkehjelp har også merket at det er blitt vanskeligere å få de frivillige til å stille opp i arbeidstiden.

– Satt på spissen bør du ikke gå deg bort på hverdager mellom åtte og fire. Vent til helgen, sier organisasjonssjef Anne Cathrine Seland.

Hun sier at organisasjonen får problemer med å skaffe nok folk fordi de som ønsker å bidra, ikke får fri fra jobb, eller blir trukket i lønn dersom de tar seg fri.

AMK-sjef i Helse Bergen, Guttorm Brattebø mener at de frivillige tjenestene fyller gapet mellom det den offentlige redningstjenesten gjør og det som er behovet.

Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt oppfordrer bedriftene til å tilrettelegge for at de ansatte kan bidra i redningstjeneste når det er behov. (©NTB)