Det trengs mer nytt blod

Det at Ola Borten Moe er kommet inn som et frisk pust i regjeringen er bra, men det trengs mange utskiftinger dersom statsminister Jens Stoltenberg skal få et slagkraftig mannskap. Mange av de statsrådene han har i regjeringen i dag har dessverre ikke den kapasitet og handlingsevne som kreves. Mange departement er preget av lite innovasjon og nytenkning. Flere av statsrådene er grå eminenser som forsvinner i byråkrati og tåkeprat.

Nå er regjeringen samlet til den årlige budsjettkonferansen på Torbjørnrud. Dette kunne ha blitt et politisk verksted hvor man sammen formet en politikk som kunne føre til vekst og utvikling i landet. I stedet er det blitt et sted hvor man diskuterer hvordan man skal flytte femører fra den ene budsjettpost til den andre.

Norge har seilt på en bølge i økonomien ikke minst takket være olje- og gassinntektene. Men vi vet at en dag tar disse inntektene slutt. Det synes politikerne i regjeringen å være lite opptatt av. Vi er enig med NHO som sier at veksten i fastlandsøkonomien må bestemme utgiftsveksten i statsbudsjettene fremover.

I forkant av budsjettkonferansen på Torbjørnrud har administrerende direktør John G. Bernander sendt et brev til statsminister Jens Stoltenberg med NHOs vurderinger av det økonomiske opplegget for 2012. ”Hovedutfordringen for den økonomiske politikken blir å legge grunnlaget for videre vekst uten at konkurranseevnen forverres", skriver Bernander,

NHO mener at et budsjett som fremmer vekst og verdiskaping godt kan være noe mindre stramt.

Han mener også at det må etableres et program for økt verdiskaping i Norge. Ti år etter at handlingsregelen ble vedtatt, viser NHOs beregninger at en knapp femtedel av det økte handlingsrommet har blitt brukt slik Stortinget forutsatte: ”I de neste ti årene må politikken være vesentlig mer treffsikker og innrettet mot å øke den langsiktige vekstevnen i norsk økonomi. Tiltak på utgifts- og skattesiden som fremmer vekst- og verdiskapingsevnen i økonomien må prioriteres foran tiltak som gir varige økte driftsutgifter.

Dette er vi helt enig i. Årene går, men regjeringen skusler bort mulighetene. I stedet for å se på de store linjene preges regjeringen av indre splid og populistiske utspill fra den del av regjeringsmedlemmene som ligger lengst til venstre.

Nå må det tas skikkelige politiske grep slik at vi igjen kommer på offensiven.