Åtte omkommet i dyster skredsesong

Hittil i sesongen har åtte mennesker omkommet i snøskred i Norge. Bare denne helgen mistet to mennesker livet i skred.

FAKTA om snøskred som har kostet liv

Hittil i vintersesongen 2010/2011 har åtte personer mistet livet i snøskred i Norge:

* 18. desember: Skikjører – Tromsø

* 16. januar: Brøytebilsjåfør – Gyavatnet, Rogaland

* 16. januar: Trugevandrer – Kvitingen, Hordaland

* 11. februar: To snøbrettkjørere – Eikedalen i Hordaland

* 20. februar: Skigåer – Mikkeltind ved Sortland

* 5. mars: Snøskuterkjører – Tana i Øst-Finnmark

* 5. mars: Kvinne – Rauland skisenter i Telemark.

Dødsofre i snøskred tidligere vinter:

* 2009/2010: 9 døde

* 2008/2009: 4 døde

* 2007/2008: 3 døde

* 2006/2007: 3 døde

* 2005/2006: 2 døde

* 2004/2005: 3 døde

* 2003/2004: 4 døde

* 2002/2003: 2 døde

(Kilde: Norges Geotekniske Institutt, NTB) (©NTB)

De siste årene har antall omkomne i snøskred ligget på mellom to og fire hver vinter, men i fjor gjorde statistikken et hopp. Da omkom ni personer i snøskred, blant dem fire personer fra samme turfølge i Mosjøen.

Ved inngangen til helgen meldte Meteorologisk institutt om vedvarende stor snøskredfare i Troms og Finnmark, og lokalt stor snøskredfare i Trøndelag og Møre og Romsdal til helgen og den kommende uken.

I tillegg er sju personer døde i to større ulykker på fjellet denne vinteren. Den siste like før helgen da tre ungdom av et følge på ni omkom av kulde og utmattelse under en snøskutertur i Porsanger.

To døde

Lørdag var det en rekke skred rundt i landet. En mann i 30-årene mistet livet i Tana i Øst-Finnmark. Han var med i en gruppe som kjørte snøskuter i Luftjokdalen nord for Tana bru.

En 21 år gammel kvinne fra Bærum døde natt til søndag etter at hun dagen før ble tatt av skred ved Rauland skisenter i Telemark.

En hundeeier ble berget ut av snømassene etter et skred i Lifjell.

I Grong i Nord-Trøndelag gikk et stort skred i et alpinanlegg, men på grunn av dårlig vær, var skiheisene stengt allerede en times tid før skredet. Det ble gjennomført et søk, men ingen personer ble tatt av raset.

Stor skredfare

– Det er fortsatt til dels stor skredfare og grunn til å være forsiktig når du ferdes i fjellet i dagene fremover, både i sør og i nord, sier vakthavende meteorolog på Blindern, Per Egil Haga, til NTB.

Varselet gjelder særlig i vestlige fjelltrakter Sør-Norge, men er gyldig også videre nordover, faktisk helt opp til Vest-Finnmark.

– Vi venter fortsatt urolig vær kommende uke, med mye vind og noe nedbør, noe som øker skredfaren i enkelte områder, sier Haga.

Dersom det kommer mer nedbør eller vind enn prognosene tilsier, øker skredfaren. Følg derfor med på skredvarslene i værmeldingen, er oppfordringen fra meteorologene på Blindern. Men gode råd vil du også finne på Norges Geologiske Institutts nettsted snoskred.no,

Per Egil Haga påpeker at de fleste skiløpere omkommer i skred når skredfaren er «moderat» eller «markert» – faregrad 2 og 3 – fordi snøen er relativt ustabil. Samtidig kan faren være vanskelig å oppdage av mangel på direkte tegn på ustabile forhold.