Vrien sak venter for Borten Moe

Nyslått olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) åpner døra på gløtt for oljeboring i Lofoten.

Inviterer Borten Moe til felles dugnad

- Vi har stor tro på at Borten Moe kommer til å bidra til en felles dugnad for energieffektivisering i eksisterende byggningsmasse sier Ketil Lyng adm.dir i BNL

Regjeringen har satt seg ambisiøse mål om energieffektivisering. Det kan spares 10 Twh fram til 2020, og 8 twh av dette kan tas i eksisterende bygningsmasse.

- Borten Moe må legge til rette for målrettede tiltak ovenfor eksisterende bygningsmasse. Dette er den beste måten Regjeringen kan nå sine mål om energieffektivisering på. Vi vet at Enova i dag sliter med å nå sine målsetninger. Dersom Regjeringen legger om støtteordningene i Enova slik at de treffer den eksisterende bygningsmasse, vil målsetningene kunne nås i løpet av relativt kort tid, sier Lyng.

Det er behov for et bredt sett av virkemidler for å nå målsetningen om å spare 8 Twh i eksisterende bygningsmasse. Dette reflekteres også i den såkalte Arnstad-rapporten som ble framlagt i fjør høst.

- Vi har i dag tatt initiativ til møte med Borten Moe om endringer i Enovas tildelingskriterier. Det må legges til rette for at også private huseiere tilbys gode nok støtteordninger til energieffektiviseringstiltak i egen bolig, fastslår Ketil Lyng.

Han viser til tre konkrete tiltak:

Det trengs sterke økonomiske støtteordninger rettet mot huseiere, som kan føre til at folk setter i gang med energieffektivisering i eksisterende bygg.

Det må etableres et nasjonalt system for systematisk etter – og videreutdanning i byggenæringen.

Det må satses på å utvikle trygge og robuste løsninger for å sikre kvalitet i utførelsen av arbeidene.

Hans forgjenger Terje Riis-Johansen (Sp) ryddet to vanskelige saker av veien før han gikk av, nemlig mastesaken i Hardanger og utsettelsen av fullskalarensingen på Mongstad. Den viktigste og vanskeligste saken for regjeringen gjenstår med spørsmålet om olje- og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

Borten Moe har tidligere signalisert villighet til å åpne. Han ville fredag ikke flagge noe standpunkt.

– Det jeg har sagt er at det under gitte betingelser ikke er noe poeng å si nei bare for å si nei. Det er i tråd med Sps program der vi sier at vi ikke åpner i denne perioden, sa han.

Borten Moe har tidligere nevnt tre betingelser før det er aktuelt med oljeboring: Statoil må bevise at de tar sikkerhet, miljø og klima mer på alvor, det må sikres at arbeidsplasser tilfaller Nord-Norge og oljevernberedskapen må styrkes.

– Vil ikke bli lett

Borten Moe sier han gleder seg til å ta fatt på oppgaven, men ser mange utfordringer framover. Blant annet å styrke strømnettet i Midt-Norge.

– Jeg har ingen illusjoner om at det her kommer til å bli lett. Det er mange store og viktige saker som kommer og mange saker som allerede er i prosess og som det skal jobbes videre med, sa han da han overtok nøkkelen til statsrådskontoret fra Riis-Johansen fredag ettermiddag.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser at statsrådsbyttet innebærer noen ny politisk kurs.

– Alle som nå tolker mye politikk inn i dette her, tror jeg skal ta det med ro. Vi har én regjering og én politisk plattform. Så skal vi sette oss ned og diskutere gode løsninger på de sakene som fortsatt er til behandling, som for eksempel konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen, sa han.

Nye master

Den nye statsråden vil heller ikke kommentere hvordan han ville ha håndtert mastesaken i Hardanger eller Mongstad-saken, men svarte på spørsmål om dette at han vil forholde seg til de beslutningene regjeringen har fattet.

– Det er også andre kraftlinjer som skal bygges i fremtida, og som jeg vil ha ansvar for, sa han.

Om bestefaren som ledet en koalisjonsregjering, og etter dens sammenbrudd uttalte at det til tider var som å bære staur, sa den ferske statsråden:

– Å si at man bærer staur er ikke det samme som å si at man ikke er glad i det.

Den ferske olje- og energiminister ønsket ikke kommentere om han er en framtidig Senterparti-leder.

– Det får vi komme tilbake til senere. Nå er det andre og spennende oppgaver som er på trappene, sa Sp-kronprinsen.

Gikk frivillig

Det har vært klart en god stund at Riis-Johansen selv ville gå av, men han ønsket først å avslutte Mongstad- og mastesaken, ifølge Stoltenberg. Han mener at Terje Riis-Johansen har satt spor etter seg.

– Han har satt spor etter seg og han har håndtert mange store og viktige saker, sa Stoltenberg om den avgåtte Sp-statsråden.

Stoltenberg mener at Riis-Johansens viktigste sak var å sikre det nasjonale eierskapet til vannkraftressursene. Han pekte også på grønne sertifikater, Hardanger-saken og Mongstad som «eksempler på mange saker han har håndtert».

Riis-Johansen har lansert sitt kandidatur som fylkesordfører i Telemark.