Slipper boplikt etter høyesterettsbehandling

En gårdsarving fra Stryn vant fram i en bopliktssak i Høyesterett. Staten har i for stor grad lagt landbrukshensyn til grunn og ikke tatt personlige forhold i betraktning.

 

Saken gjelder en gård i Olden utenfor Stryn, som Roger Frøholm arvet av sin far. Han har aldri selv bodd der, og gården har ikke vært i drift siden 1988. Sogn og Fjordane fylkeslandbruksstyre mente allikevel at Frøholm måtte flytte til gården.

Høyesterett fastslår i en dom fredag at det blant annet «også må være rom for å se hen til personlige forhold som søkerens tilknytning til eiendommen, søkerens livssituasjon og eiendommens avkastning ». Men arvingen fikk ikke medhold i at pålegget om boplikt bryter mot noen internasjonale konvensjoner.

– Dette er derfor ikke noen prinsipiell menneskerettsavgjørelse, men det kan allikevel tenkes at den får betydning i noen framtidige saker om boplikt. Vi tolker det som at Høyesterett er enig i at staten ikke kan pålegge boplikt bare fordi det passer landbruket. Man må også ta hensyn til personlige forhold, sier Roger Frøholms advokat, Anders Ryssdal, til NTB. Han sier de er svært fornøyde med dommen.

Frøholm har aldri drevet gårdsdrift. Han jobber som bokhandler i Stryn, hvor han bor med kone og barn, men ønsker å ha gården som fritidseiendom. Høyesterett har også vektlagt at beregnede inntekter fra gården ikke kan brødfø en familie. Staten er pålagt å betale Frøholm 413.000 kroner i sakskostnader. (©NTB)