43 prosent av oljen er pumpet opp

Ved årsskiftet var det solgt og levert totalt 5,5 milliarder kubikkmeter olje fra norsk sokkel. Det tilsvarer 43 prosent av anslaget for de totale oljeressursene.

Til sammen regner Oljedirektoratet med at de utvinnbare ressursene på sokkelen er 12,8 milliarder kubikkmeter. Dette inkluderer gassforekomster, regnet om til såkalte oljeekvivalenter.

Samtidig som direktoratet har nedjustert anslaget for uoppdagede ressurser, viser trenden en liten økning i oljefeltene. Over halvparten av reduksjonen i uoppdagede forekomster skyldes at det er gjort store gassfunn i Nordsjøen og Norskehavet siden 2006, da forrige oppdatering ble gjort.

Siden starten i 1971 har det blitt produsert olje og gass ved 81 felt. Ved årsskiftet var 69 av dem fortsatt i drift, 55 i Nordsjøen, 13 i Norskehavet og ett i Barentshavet.

Morvin i Norskehavet og Gjøa, Vega og Vega Sør i Nordsjøen var nye felter som ble åpnet i 2010, mens Trym-feltet i Nordsjøen åpnet i 2011. Det er ventet at det blir driftsstart på ytterligere fire felt i løpet av året.