32 % krangler om oppussingen

Selv om målet er å få det fint hjemme, går ikke alltid oppussingen fredelig for seg. 32 % av nordmenn sier de har kranglet med partneren i forbindelse med oppgradering av bolig.

Kanskje du kjenner deg igjen? Du vil ha hvitt soverom – partneren vil ha lyseblått. Du synes dere skal fikse både badet og kjøkkenet, mens partneren mener det er altfor dyrt og vil vente med alt.

32 % av respondentene i en undersøkelse fra anbudstjenesten FINN oppdrag sier de har kranglet med partneren når boligen skal ”bli ny”. Det gjelder både menn og kvinner, som svarer nesten likt.

Mye tyder riktignok på at de aller fleste samarbeider bra. 60 % klarer å bevare husfreden, mens 9 % glemmer fort og husker ikke om det har blitt bråk på grunn av dette.

Mange beslutninger
– Det er ikke så rart at det kan oppstå uoverensstemmelser. Mange beslutninger skal tas, og ofte koster det jo noen kroner, sier Tine Reuterdahl, markedsdirektør på FINN oppdrag.

– Hvis hver helg tilbringes med nesa oppi malespann og rot, blir nok lunta litt kortere hos enkelte. Det kan kanskje være lurt å ikke sette i gang med for mye på egenhånd, og heller hente inn hjelp til større prosjekter, sier hun.

Money, money, money..
De fleste krangler om pengebruk/ at det er kostbart å pusse opp. Nest mest uenighet er det rundt valg av farger og materiale, etterfulgt av beslutninger rundt planløsning. Mange synes også det tar for mye tid. Respondentene kunne gi flere enn ett svar.

Samlivsterapeut Eva Mohn ved Barn Voksen Senteret er ikke overrasket over funnene.

– For eksempel hender det at kvinner og menn har forskjellig smak. Videre finnes det par som ønsker å prioritere helt ulike ting. Kvinnen vil kanskje ha nytt kjøkken, mens mannen vil ha ny bil. Pengebruk er noe mange par krangler om, sier hun.

– Begge må få bestemme
– Det gjelder å møtes på halvveien. Begge parter må få sette sitt preg på boligen. Det er ikke slik at den enes smak er ”best”. Er det vanskelig å bli enige, kan man velge annenhver gang. Hvis den ene bestemmer fargen på stueveggen, kan den andre velge fargen på soverommet, sier Mohn.

Funn fra undersøkelsen

Har det hendt at du har kranglet med en partner i forbindelse med oppgradering av bolig?
Ja, ofte: 3 %
Ja, noen ganger: 29 %
Nei, aldri: 60 %
Husker ikke: 9 %

Hva kranglet dere om? (respondentene kunne gi flere svar)
Penger, det er kostbart: 41 %
Valg av farger og/eller materiale: 33 %
Planløsning: 28 %
Tok for mye tid: 21 %
Hvor mye vi skulle gjøre selv, og hvor mye vi skulle få hjelp til: 19 %
Skjev arbeidsfordeling oss imellom: 15 %
Satte ikke av nok tid: 11 %
Prosjektet påvirket forholdet: 10 %
Valg av håndverker(e): 6 %
Annet: 10 %
Husker ikke: 5 %

Kilde: FINN oppdrag

Om undersøkelsen
Gjort av Norstat på vegne av FINN oppdrag i desember. Landsdekkende webundersøkelse med 1000 respondenter, gjennomført på e-post. Rullerende svaralternativer. Hovedsakelig spørsmål om planer og holdninger rundt oppgradering av bolig.