Ny Olje-og Energiminister

Endelig ble det skifte av statsråd i Olje- og Energidepartementet. Det at Terje Riis-Johansen går av som statsråd, kommer ikke som noen overraskelse. Det eneste usikre har vært tidspunktet for at dette skulle skje. Han har på mange måter blitt sett på som det dårligste kortet i statsrådskabalen til Jens Stoltenberg. Men det hjelper ikke bare å skifte statsråd. Det må også bli ført en helt ny og mer slagkraftig energipolitikk her i landet.

 

Endelig har man landet noen av de sakene som har ridd regjeringen Stoltenberg som en mare. Mastesaken i Hardanger har vært – og vil alltid være en verkebyll for regjeringen. Mye av dette har regjeringen selv skylden for – og ikke minst har den klønete behandlingen av saken fra statsrådens side gjort at denne saken har fått langt større dimensjoner enn det som saken virkelig fortjener. Men spriket i regjeringen med SV på en populistisk ytterfløy, har ikke gjort saken enkel for statsråden.

Vi tror at Ola Borten Moe har egenskaper som denne regjeringen nå trenger. Han har også et pragmatisk syn på energipolitikken – og han synes å være løsningsorientert. Det at han kommer fra en landsdel (Trøndelag) som virkelig har fått føle hva en mislykket kraftpolitikk har medført, er selvsagt en fordel.

Borten Moe får sikkert mange gode råd på veien til statsrådstolen. Vi gir han i denne sammenheng bare et velmenende råd. Det er at han legger langt mer trykk i arbeidet med å skaffe ordninger som gjør at energieffektivisering i eksisterende bygg kan komme på plass. Ved en aktiv politikk på dette området kan det spares uendelig mye energi som gjør at spenningen i sektoren blir lavere. Kanskje blir det også mindre ampert.

Vi ønsker den nye statsråden lykke til. Vi er ellers enig med adm.dir. Ketil Lyng i BNL som sier at BNL har stor tro på at Borten Moe kommer til å bidra til en felles dugnad for energieffektivisering i eksisterende byggningsmasse.