Arkitektpris til Eggertson og LPO Arkitekter

To viktige priser og stipender for arkitekt- og planlegggingsmiljøet ble delt ut torsdag kveld. I år er begge klasser dominert av et tydelig miljø- og samfunnsengasjement.

Oslo Arkitektforenings stipend for videreutdanning 2010 går til Dagur Eggertson. Eggertsson skal foreta en studiereise til Laos. I løpet av høsten skal det gjennomføres en reise til Laos der bygningsarven er under et hardt press fra internasjonale kapitalkrefter og en stadig mer pågående turistindustri. Eggertsson er samtidig invitert til å holde et foredrag om ”Forholdet mellom tradisjon og innovasjon i et Skandinavisk perspektiv” ved Universitetet i landets hovedstad. Stipendiet skal brukes til å studere et samfunn i endring.

Belønner miljø og samfunnsbevisst arkitektur
- Vi har vært privilegert med flere gode prosjekter å velge mellom i år, og vi var enstemmig i våre avgjørelser. Både pris og stipend går til arkitekter som scorer høyt på flere områder, og som jobber med høyverdig arkitektur med sosiale og miljøvennlige kvaliteter, sier leder av OAFs Stipendkomité Caroline Støvring.

Den andre prisen som ble delt ut var Narud Stokke Wiigs jubileumspris for miljø-og energibevisst arkitektur av ytterste klasse. Prisen ble tildelt LPO Arkitekter for deres plan for Vulkan-området som helhet, og for Bellonahuset særskilt.

Grønt byggeteam
- LPO arkitekter med deres plan for Vulkanområdet og Bellonahuset, var en soleklar vinner av NSWs pris for miljø- og energibevisst arkitektur. Prosjektet responderer godt på stedlige forutsetninger, og miljøaspektene er forbilledlig integrert i den arkitektoniske løsningen som helhet. Vulkanområdet har lenge vært et blankt felt på Osloborgernes mentale kart. Planen for området knytter sammen og skaper ny fysiske forbindelser i Oslos sentrale byvev. Et nytt og viktig tilskudd til Akerselva parkdrag og byen som helhet, mener komiteen.

- For prisutdelingen vektlegges Bellonahuset særskilt - et svært ambisiøst prosjekt i forhold til miljø og energibevisst arkitektur. Vi har inntrykk av at det har vært et godt samarbeid rundt byggeprosessen mellom både oppdragsgiver, bruker, entreprenør, rådgivere og arkitekt – dette er helt avgjørende for endelig resultat, sier Støvring. Vulkanområdet fremstår ellers også som et godt eksempel på at dialog mellom arkitekt og plan- og vernmyndigheter kan gi en formålstjenelig balanse mellom nybygg og bevaringshensyn.

Globalt samfunnsengasjement
Dagur Eggertsons planlagte bidrag til fagmiljøet i Laos er et annet eksempel på samfunnsengasjement, sier Støvring. Laos er et land som fremdeles ligger langt tilbake økonomisk og regnes blant de fattigste i verden. De senere årene har myndighetene åpnet grensene og liberalisert økonomien, noe som har ført med seg et økt press på den lokale kulturen. Det kan være både inspirerende og samfunnstjenelig å støtte opp under lokale aktører i denne sammenheng. Problemstillingen er relevant og overførbar også til vår del av verden.

I et verdenssamfunn som preges av stadig globalisering er bevisstheten rundt bygningsarv i forholdet mellom tradisjon og innovasjon svært viktig. Det er mye lærdom å hente fra en bygningsarv som sakte og møysommelig har vokst til gjennom århundrer. Både i et sosiologisk, økonomisk- og bærekraft perspektiv bør moderne og internasjonal arkitektur gis en stedlig tilhørighet. Støvring mener dette lar seg fint kombinere med både nyskapende og høyverdig arkitektur, noe Rintala Eggertsons arbeider er et godt eksempel på.

OAFs stipend for videreutdanning
Oslo Arkitektforenings fond for videreutdanning ble utdelt for første gang i 2008, og er en sammenslåing av tidligere ”Arkitekt og riksantikvar Herm.M. Schirmers legat til fremme av norsk arkitektur og anvendt kunst”, ”Carl Michael Egers legat” og ”Kristiania Arkitektforenings Reservefond”. Stipendet skal anvendes til videreutdanning, studieturer etc. som fremmer personlig arkitektfaglig kompetanse, og som i tillegg har interesse for et større fagmiljø. Stipendet tildeles et medlem av OAF som ved skriftlig søknad har redegjort for hvordan midlene skal anvendes og begrunner hvorfor en slik anvendelse vil kunne inspirere et større fagmiljø.

OmDagur Eggertson- Islandsk verdensborger
Dagur Eggertson (46) er partner i Rintala Eggertson Architects. De har vært involvert i mange lav-budsjett prosjekter med sosial profil i bla Canada, Kina, Cuba, Finland, Island, Italia, Japan, Norge, Russland, Sør-Korea, Thailand, Storbrittannia og USA.

Narud – Stokke – Wiigs jubileumspris for miljø- og energibevist arkitektur av ypperste klasse
Da Oslo Arkitektforening feiret 100årsjubileum i 2006 opprettet arkitektfirmaet Narud – Stokke – Wiig en pris for miljø og energibevisst arkitektur. Prisen på 50 000 kroner skal deles ut i fem år fra og med 2007, og skal fremme det ypperste innen arkitektur, miljø og energibevisst design knyttet til prosjekter i Oslo og Akershus. Prisen gis til enkeltarkitekter, arkitektfirmaer eller tverrfaglige team med ingeniør] og landskapskompetanse som arbeider med høyverdig arkitektur med stort fokus på miljø] og energispørsmål. http://www.nsw.no/news/news/nsw-jubileumspris

Bellonahuset og Vulkan
Gårdeier/byggherre: Aspelin Ramm

Hovedentreprenør: Veidekke

Vulkantomten på Grünerløkka er under utvikling og vil huse Norges hittil mest energieffektive kontorbygg for Bellona i energiklasse A. Energiforbruket i Bellonahuset er beregnet til 67 kwh/m2/år levert energi og 83 kwh/m2/år netto energi. Til sammenligning bruker et gjennomsnittlig kontorbygg i Oslo om lag 250 kwh/m2/år.

Merkostnadene for energitiltakene i bygget er anslått til ca 2500 kr/m2, eller om lag 10 prosent høyere byggekostnader. Bellonahuset har en kontordel og en del for butikk/servering. Totalarealet er på 3300 m2.

Bygget er tilknyttet en lokal energisentral som leverer oppvarming og kjøling til flere nybygg på tomta. Energisentralen gjenvinner spillvarme fra kjøleprosesser (fryserom/kjøleanlegg), utnytter geovarme fra brønner som er boret 300 m ned i grunnen og henter solenergi fra 291m2 med solfangere på Bellonahusets fasade.

Mer informasjon om Bellonahuset finner du her

Om arkitekten: LPO
Konkurranser og utmerkelser

Mange av LPOs gjennomførte prosjekter er resultat av vinnerprosjekter i arkitektkonkurranser.

LPO har mottatt mange priser og utmerkelser for sine arbeider

LPO er i dag organisert som et aksjeselskap med 34 aksjonærer (partnere). Samlet antall ansatte er 44, hvorav 39 sivilarkitekter og to praktikanter. LPO ledes av et styre med Lars Haukeland som leder. Lisbeth Halseth er daglig leder.