NHO: Bemanningsbransjen er ikke useriøs

NHO Service, som har de fleste bemanningsselskapene som medlemmer, advarer mot å fremstille bransjen som useriøs, selv om enkeltaktører har gjort seg skyldig i lovbrudd.

– Omdømmemessig er Adecco-saken en belastning for hele bransjen. Saken har også en politisk side og motstandere av privat drift av sykehjem og utsetting av tjenester har fritt spillerom. Nei, dette er ingen god sak for bransjen, men det er feil å generalisere slik motstanderne gjør. Det generaliseres på en urimelig måte som kan gi inntrykk av at hele bransjen er useriøs, noe som selvsagt er fullstendig feil. Det er i det store og hele en seriøs bransje som ikke har endret karakter. Som bransje er den verken bedre eller dårligere enn resten av arbeidslivet, sier fagsjef i NHO Service, Even Hagelien, til NTB.

NHO Service representerer rundt 80-90 prosent av bransjen når det gjelder omsetning og har de største selskapene i sine rekker.

Tar avstand fra lovbrudd
Hagelien understreker at NHO tar sterk avstand fra at enkeltaktører har gjort seg skyldig i lovbrudd.

– Jeg er lei meg på bransjens vegne. Brudd på arbeidsmiljøloven er selvsagt fullstendig uakseptabelt. Vi forventer og tror at de overtredelser som er avdekket fører til full opprydning og gjennomgang i de bedriftene det gjelder, sier han.

– Ut av krise vokser fornyelse og muligheter til å skape en bedre bransje, både for dem som jobber i bransjen og for dem som har glede av bransjens tjenester, legger han forhåpningsfullt til.

Han legger også vekt på at bransjen i dag er en forutsetning for et forsvarlig helsevesen, og at et godt fungerende og fleksibelt arbeidsliv er en forutsetning for lønnsom drift og trygge arbeidsplasser.

Mangelfull kontroll
En internrevisjon av seks bemanningsselskaper som revisjonsselskapet Deloitte gjennomførte i fjor sommer, viste ifølge Bergens Tidende utilstrekkelig kontroll av lege- og sykepleiervikarer.

Undersøkelsen viser at selskapene har hatt dårlig kontroll med autorisasjon, kvalifikasjoner og eventuelle merknader hos Helsetilsynet. Selskapene kunne heller ikke dokumentere at de orienterer sine ansatte om arbeidstidsbestemmelser eller arbeidsmiljøloven. Gjennomgang av timelister avdekket flere brudd på arbeidstidsbestemmelsene og fakturering av overtid i strid med avtalen.