- Del OPS-kunnskapen

Mange i byggenæringen har etter hvert høstet verdifulle erfaringer med samspillkontrakter, partnering og OPS- prosjekter. RIF oppfordrer til å dele kunnskapen.

I 2002 samlet RIF over hundre deltakere fra byggenæringen til et svært vellykket seminar om alternativ prosjektgjennomføring.

- Etter mange år med ”tradisjonelle” gjennomføringsmodeller i form av delte entrepriser og totalentrepriser hadde man da så vidt tatt i bruk ulike ”samhandlingsmodeller”. Da var OPS – offentlig-privat samarbeid – et mer politisk spiselig tema enn i dag og man var åpen for å gjennomføre slike, sier leder for RIFs fagutvalg Prosjektadministrasjon Taale Arstad.

Nå snart ti år etter har man høstet erfaring med langt større bredde enn sist.

- Mange prosjekter med ulike modeller er gjennomført og det er høstet verdifull erfaring. Hensikten med erfaringsseminaret i Oslo 22. mars er å bidra til at disse erfaringene deles med flere. Vi har derfor invitert representanter for en del sentrale aktører for å fortelle om prosjekter de har ansvar for. Aktuelle problemstillinger er blant annet hvorvidt de tradisjonelle delte entrepriser har utspilt sin rolle? Er det blitt for mye totalentrepriser med for sterkt entreprenørpåvirkning? Og er ”samspill” den beste løsning og ”svaret på alt”?

- Blant annet vil Statens vegvesen sentralt snakke om OPS-prosjekter generelt, videre kommer det representanter for Agder OPS-prosjekt og Skanska vil fortelle om E39. Etter lunch vil Undervisningsbygg dele erfaringer fra gjennomføringsmodeller med hovedvekt på OPS og Johan Arnt Vatnan vil fortelle om samspillprosjekt helsebygg ved St.Olavs hospital i Trondheim, forteller Arstad.

- På tampen av dagen kommer Statsbygg for å utdype spørsmålet - Riktig kontraktsstrategi? Før tar en runde med debatt, spørsmål og svar. Deretter blir det oppsummering og avslutning, forteller han.

- Det er viktig at bransjen kan trekke felles veksler på den kunnskapen som nå er opparbeidet. Jeg håper derfor på solid oppmøte på erfaringsseminaret i Oslo 22. mars, avslutter Arstad.