Kommuner varsler storkutt til barnehage og skole

Nærmere hver femte kommune må bruke mindre penger på barnehager i år, mens hver fjerde kommune må kutte i bemanningen i grunnskolen. Det viser en undersøkelse fra Utdanningsforbundet.

 

Undersøkelsen er gjennomført av NorgesBarometer på vegne av Utdanningsforbundet. Forbundet reagerer kraftig på at skole og barnehage ser ut til å bli budsjettapere i en rekke av landets kommuner, skriver Dagbladet.

– Det er alvorlig og uansvarlig. Vi har ikke råd til å spare på kvaliteten til de mest sårbare og de vi skal bygge framtida på, sier Utdanningsforbundets leder Mimi Bjerkestrand.

Kuttene vil særlig ramme bemanning og vikarbruk. Bjerkestrand er bekymret fordi det i dag er minimumsbemanning i barnehagene slik at man ikke har noe å gå på.

– Dette er også en av sektorene som har høyest sykefravær, sier hun.

Kommunene overtok 1. januar ansvaret for å finansiere barnehagene. Bjerkestrand mener at regjeringen og kommunene har et troverdighetsproblem dersom ikke økonomien sikres til å drive gode barnehager. Hun mener videre at politikerne må engasjere seg for å sikre tilstrekkelig finansiering i skolesektoren.

– Jeg håper at disse tallene vil bidra til at flere partier på Stortinget ser at det er nødvendig med strengere nasjonal styring for å sikre et minimum av ressurser til skolene og barnehagene, sier Bjerkestrand. (©NTB)