Uværet langs kysten beveger seg nordover

Hurtigruten sløyfer anløp, og helikoptertrafikken i Norskehavet er innstilt.

Uværet langs kysten har vært svært kraftig, men vil gradvis forflytte seg nordover og forventes å blåse fra seg i løpet av fredagen.

Likevel skapte sterk vind og høye bølger problemer flere steder onsdag.

Ifølge NRK er det full stans i helikoptertrafikken til Norne, Heidrun og de andre feltene i Norskehavet av hensyn til passasjerenes sikkerhet.

Kan blåse av

Baseleder for Chc Helikopter Service i Brønnøysund sier til Brønnøysunds Avis at vind opp mot 70 knop lager så store bølger at riggene kan bevege seg 8-10 meter opp eller ned.

– Når vi kommer over dette, blir det et problem å holde seg fast for passasjerene vi setter av på riggene. De kan rett og slett blåse av dekk, sier han.

En av selskapets helikopterpiloter, Ørjan Eliasson, sier til NTB at det er sjelden det er så ille at det er uforsvarlig å fly ut.

Hurtigruten seiler direkte mellom Harstad og Bodø onsdag. Anløpene mellom de to byene – Risøyhamn, Sortland, Stokmarknes, Svolvær og Stamsund – sløyfes på grunn av uværet. Også rederiets trafikk mellom Hammerfest og Kirkenes er innstilt.

Det er ikke ofte Hurtigruten innstiller sine ruter på grunn av uvær, får NTB opplyst i rederiet.

Øker i styrke

Onsdag var det sørvestlig full storm i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland, men meteorologene sier uværet vil avta i løpet av onsdag kveld.

Mot kvelden kan vinden øke til full storm fra Helgeland i sør og nordover til områdene rundt Vestfjorden. Natt til torsdag kan vinden snu, noe som kan føre til at den vil slå enda lenger inn i landet.

Statsmeteorolog Gunnar Noer ved Vervarslinga for Nord-Norge sier at uværet virker svært kraftig, og at man i korte perioder kan vente enda kraftigere vind enn full storm. Meteorologene velger likevel foreløpig å se på dette som en kraftig vinterstorm.

Det er også ventet mye nedbør i forbindelse med uværet, og lokalt kan det komme 50 til 80 mm i løpet av onsdagen, advarer meteorologene.

Ikke ekstremvarsel

– Vi har foreløpig ikke vurdert det til å være noe ekstremvarsel, men vi forventer fortsatt full storm fra onsdag kveld fra Vestfjorden og sørover, sier vakthavende statsmeteorolog Eirik Samuelsen ved Vervarslinga for Nord-Norge til NTB.

I løpet av natt til torsdag vil vinden dreie nordvestlig.

– For Nordland sin del vil stormen avta i løpet av natta. I Troms skjer det torsdag, mens i Finnmark vil den øke først torsdag ettermiddag og kveld. Det kan bli full storm langs kysten av Finnmark torsdag kveld, sier Samuelsen.