Kraftig fall i strømpriser fra i fjor

Fyllingsgraden i kraftmagasinene er rekordlav, men strømprisene i store deler av landet lå i forrige uke langt under tilsvarende uke i fjor.

Størst forskjell er det i Midt-Norge, der spotprisen i uke 8 i fjor var 177,4 øre per kWh. I år var den 68,7 øre. Tilsvarende tall for Nord-Norge var 135,6 øre i fjor mot 55,3 øre i år. Også i Øst-Norge lå prisene i siste uke i februar godt under fjoråret med 68,1 øre i år mot 117 øre i fjor. Alle prisene er inkludert moms, unntatt i Nord-Norge, som er fritatt for moms på strøm.

Ekstremuke i fjor
Uke 8 i fjor var en ekstremuke for strømprisene. I Midt-Norge kom spotprisen per kWh helt opp i 11 - 12 kroner enkelte timer.

Strømkunder med spotpris avregnes ikke per time eller uke. Spotprisen fastsettes per måned, og månedsprisen var ikke så høy. Likevel kan strømkunder over store deler av landet glede seg over at strømregningen for februar i år vil bli betydelig lavere enn i fjor.

Gjennomsnittsprisen for strøm i Midt-Norge var i februar i fjor 99,1 øre. Ved utgangen av uke 8 i år var den gjennomsnittlige spotprisen så langt i måneden 65,4 øre. I Nord-Norge måtte kundene betale 78 øre per kWh i fjor, i år ligger prisen i underkant av 54 øre.

I prisområdene Sørvest- og Vest-Norge var derimot prisene henholdsvis 6,3 og 7,8 øre/kWh høyere i år enn i fjor, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Lav magasinfylling
Fyllingsgraden i kraftmagasinene her i landet er nå rekordlav. Siste uke ble magasinene tappet med 2,9 prosentpoeng. Magasinfyllingen er nå 27,0 prosent, melder NVE. Det er det laveste nivået som er registrert, 25,8 prosentpoeng under det normale.

Når strømprisene likevel er langt lavere enn i fjor over store deler av landet, viser det at magasinfyllingen ikke er avgjørende.

– I fjor var det i flere tilfeller produksjonskapasiteten som bestemte kraftprisen, såkalt effektprising. Kaldt vær førte til svært høyt forbruk, samtidig som lav produksjon ved de svenske kjernekraftverkene gjorde at importen til Norge ble langt lavere enn i år. Dermed gikk også prisene i taket enkelte timer, forklarer avdelingsingeniør Kristian Rasmussen i NVE.

Mer kjernekraft i år
– I år har situasjonen vært annerledes. Kjernekraftverkene har produsert mye mer enn i fjor, været har vært mildere og vi har ikke hatt like stort innslag av effektprising som i fjor. Dermed har heller ikke prisene skutt like høyt i været som i fjor, selv om vi nå har mindre vann i magasinene, sier Rasmussen.

Tallene fra NVE viser at Norge hittil i år har hatt en nettoimport av strøm på 4 milliarder kilowattimer (TWh). Det er om lag en seksdel av forbruket så langt i år. I forrige uke gikk importen ned på grunn av lavere produksjon i landene vi importerer strøm fra.

Den lave magasinfyllingen bekymrer dem som steller med strømforsyningen her i landet.

– Alt tyder på at vi kommer til å få den laveste magasinfyllingen som noen gang er målt før snøsmeltingen tar til. Med lav magasinfylling er vi ekstra sårbare for feil i kraftsystemet, sier NVE-sjef Agnar Aas.