Klif: Mindre helsefare, men store kunnskapshull

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) sier at deler av renseteknologien ved Mongstad gir mindre helserisiko enn antatt, mens andre deler er beheftet med store kunnskapshull.

I et brev til miljøverndepartementet viser Klif til innspill fra både Bellona og Statoil om renseteknologien og eventuelle helsefarer. Bakteppet er bruk av såkalte aminostoffer i renseprosessen.

Aminer blandet med andre stoffer vil gir forbindelser som nitrosaminer og nitraminer, begge farlige i store mengder og konsentrasjoner.

Klif viser til fersk forskning om bruk aminer til CO2-fangst og sier at det dannes langt mindre nitrosaminer enn tidligere antatt og at de brytes raskere ned enn man trodde før.

– Nitrosaminer i atmosfæren grunnet CO2-fangst med aminer ser derfor ut til å representere en mindre risiko enn tidligere antatt, heter det i brevet fra Klif.

Samtidig peker direktoratet på Statoils vurderinger av usikkerheten rundt stoffet nitraminer, både når det gjelder dannelse, nedbryting og helseeffekter.

Klif legger til for egen regning at den store usikkerheten knyttet til nitraminer må undersøkes nærmere, men at nye opplysninger de siste månedene reduserer risikoen for helseskade ved bruk av aminteknologi.

Bellona mener at Statoil trekker feilaktige konklusjoner når bruker usikkerheten rundt nitraminer som begrunnelse for å utsette CO2-fangsten ytterligere.