Vil lære om kollektivtrafikken i Oslo og Akershus

Sju europeiske storbyregioner møtes i Oslo 7.-9.mars for å diskutere finansiering av vei og kollektivtransport med vekt på brukerbetaling.

Ingen av de andre regionene har bompengefinansiering som Oslo og Akershus. I løpet av tre dager skal en EU-sponset ekspertgruppe diskutere i hvilken grad erfaringene fra Oslo og Akershus kan overføres til andre europeiske regioner.

Verkstedet er en del av INTERREG IVC-prosjektet CATCH-MR, eller "Samarbeidsbaserte tilnærminger til transportutfordringer i metropolregioner". Oslo og Akershus er norske partnere i prosjektet, som vil påløpe fram til 2012.

På verkstedet i Oslo, mars 2011 vektlegges spesielt mulighetene for å øke bruk av kollektivtransport. I denne sammenhengen er det stor interesse fra de andre deltakerne omkring bompengeordningen i Oslo og Akershus, som en mulig løsning Europa kan lære av.

I EU øker oppmerksomheten rundt metropolregionene som pådrivere for økonomisk vekst. En effektiv, pålitelig og miljøvennlig organisering av transport er en viktig forutsetning for veksten, og metropolregionene har store utfordringer når det gjelder organisering av transportinfrastrukturen og de tjenestene som tilbys.

I prosjektet CATCH-MR kommer metropolregioner sammen og lærer av hverandre: Gøteborg, Berlin, Budapest, Wien, Ljubljana, Roma og Oslo. Prosjektets mål er å øke befolkningens velferd og regionenes konkurransekraft. Denne utfordringen krever en effektiv og miljøvennlig transport mellom metropolene og kommunene rundt. Prosjektet skal søke å finne gode modeller for miljøvennlige utbyggingsmønstre og transportutviklingen.