Ny rapport frikjenner LNS

Wiersholm, Mellby & Bech i Oslo som er engasjert av entreprenørbedriften Leonhard Nilsen og Sønner (LNS), har fått utarbeidet en rapport som på mange måter frikjenner LNS i saken rundt Store Norske på Svalbard. Rapporten er laget av Econ Pöyry.

I følge advokatfirmaet er ikke denne rapporten et bestillingsverk fra LNS side. Rapporten har gått inn i underlagstallene, og den viser at LNS er underbetalt med nær 200 millioner kroner på Svalbard. Det er stikk i strid med det andre rapporter har konkludert med.

Næringsdepartementet har fått utarbeidet en rapport fra Pareto, mens Store Norske har fått utarbeidet en rapport fra PwC/BA-HR. Ekspertene synes å være totalt uenige om kontraktene mellom LNS og Store Norske er overpriset eller ikke.

Økokrim har tatt ut siktelse mot LNS. Men før det engasjerte entreprenøren advokatfirmaet i Oslo som skulle foreta en intern granskning av LNS sin virksomhet på Svalbard. Econ Pöyry ble så engasjert høsten 2010. De har utarbeidet en rapport på over 300 sider (den har kostet flere millioner kroner å lage). Advokat Jan Fougner sier til DN at bakgrunnen for at det er så store sprik i de ulike rapportene, er at de andre rapportene ikke har basert seg på grundige analyser av konkrete tall. LNS ble heller aldri intervjuet i forbindelse med de andre rapportene. I følge Fougner har ikke LNS lagt noen som helst føringer for den nye rapporten som altså er bestilt av advokatfirmaet.

Årsaken til at man nå går ut med denne rapporten er at hele saken har vært en voldsom belastning for LNS sitt renome, tillit og troverdighet.

I den nye rapporten har man også basert seg på gruveekspertise i flere land. NTNU er også trukket inn.

Det blir også understreket at LNS har tatt en enorm risiko i dette prosjektet – og at bedriften nærmest fungerte som en bank for Store Norske. Mange har hevdet ovenfor Byggeindustrien at gruveeventyret hadde vært over på Svalbard om det ikke har vært for LNS. Mange – ikke minst på Svalbard – har uttrykt stor forundring hvordan denne saken har utviklet seg.

Mange oppdrag og tjenester
Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) og deres datterselskap LNS Spitsbergen (LNSS) har utført oppdrag og tjenester av ulik art på Svalbard for Store Norske Spitsbergen Kullkompani (Store Norske). Selskapene har vært anklaget av Store Norske for ikke å ha tatt markedsmessige priser for disse arbeidene. I den nye rapporten utarbeidet av nasjonale og internasjonale eksperter konkluderes det med at det ikke er grunnlag for Store Norskes anklager, og at LNS-konsernet har levert tjenester til Store Norske til priser under antatt markedspris, gitt forholdene på Svalbard.

På vegne av LNS engasjerte Wiersholm, Mellbye & Bech advokatfirma det anerkjente utrednings-, forsknings- og rådgivningsmiljøet i Econ Pöyry i oktober 2010. Econ Pöyry har foretatt en uavhengig gjennomgang og analyse av markedspriser og marginbilde knyttet til LNS-konsernet sine oppdrag for Store Norske. Forskere ved NTNU ledet av professor Amund Bruland, samt internasjonale eksperter, har bistått i arbeidet.

Lavere enn markedspris
- Vi har registrert at det tidligere er blitt hevdet at LNS-konsernet ikke har tatt markedsmessige priser for det arbeidet som er blitt utført på oppdrag fra Store Norske. Vi har stilt spørsmål ved grunnlaget for en slik påstand, og vi har ikke sett at denne alvorlige anklagen er blitt dokumentert. Vi har imidlertid avstått fra å kommentere saken, idet vi først har ønsket å bringe klarhet i fakta. Det har vi nå fått ved hjelp av den fremste ekspertise og vi er lettet, men ikke overrasket, over at det entydig slås fast at LNS-konsernets priser for arbeidet på Svalbard er lavere enn antatt markedspris, sier Inge K. Hansen som i september 2010 ble valgt til styreleder i LNS.

I forhold til spørsmålet om LNS-konsernet har tatt markedsmessige priser på Svalbard, konkluderer rapporten med følgende: ”LNSS og LNS har levert tjenester til Store Norske til gunstige betingelser, gitt forholdene på Svalbard.” Samlet sett har prisene for tjenestene LNSS har utført på kullinjen og kullasting ligget 22, 8 % under forventet markedspris. Infrastruktur- og anleggsvirksomhetens timepriser på maskiner med fører har gjennomsnittlig ligget 11,0 % lavere enn forventet markedspris. Store Norske har hevdet at selskapet har tapt flere hundre millioner på kontrakten med LNSS, men dette tilbakevises altså av Econ Pöyrys rapport.

Avgjørende innsats
Rapporten inneholder bl.a. en grundig gjennomgang av historikken rundt kontraktsforholdet mellom LNS og Store Norske, og belyser det helt spesielle risikobildet som direkte og indirekte gjelder for gruvevirksomhet på Svalbard. Rapporten slår fast at LNS-konsernets kompetanse, tilstedeværelse og investeringer har vært avgjørende for at Store Norske har kunnet drive gruvevirksomhet på Svalbard også etter år 2000. Ved oppstarten av samarbeidet mellom Store Norske og LNS hadde Store Norske verken tilstrekkelig tilgang på kapital eller permanent driftstillatelse til gruvedrift i Svea Nord.

LNS har sendt rapporten til Store Norske og overlevert den til ØKOKRIM.

LNS har et profesjonelt forhold som leverandør til Store Norske, og konsernet legger stor vekt på å oppfylle sine forpliktelser i henhold til inngåtte avtaler. Samarbeidet mellom driftsorganisasjonene i Store Norske og LNSS beskrives som godt, og LNS vil tilrettelegge for et fortsatt godt samarbeid for å kunne videreføre gruvevirksomheten på Svalbard.