Jobber intenst for å unngå nytt Kollen-kaos

VM-arrangøren og Ruter jobber intenst for å unngå ny kaoshelg i Kollen. Med varsel om strålende vær tar de høyde for 100.000 i anlegget – 20.-30.000 flere enn sist helg.

Sist lørdag var det nærmest skandaløse tilstander i tåkelagte Holmenkollen: Transportsystemet brøt fullstendig sammen i mange timer, blant annet fordi planleggerne hadde «glemt» at det også var helg, ikke «bare» VM i Kollen.

Resultat: tusenvis av publikummere med billett kom ikke fram i tide til konkurransene på grunn av kapasitetsproblemer på buss og T-bane. Nytt kaos ventet ved stengte inngangsporter. Mange mistet Marit Bjørgens målgang til sitt VM-gull nr. to på hjemmebane.

Viktig info
– Med strålende værvarsel venter vi storinnrykk i Kollen til helgen. Nærmere 100.000. Sist helg var det 70.-80.000 i anlegget. Vi har et sterkt behov for å få ut informasjon for å unngå kaos også til helgen, sier PR- og informasjonssjef Nina Horn Hynne i Ski-VM 2011 til NTB.

Hun oppfordrer alle som tenker seg til VM-arenaen til å gå inn på Ruters hjemmeside for å holde seg orientert om situasjonen og alternative transportruter.

For dem som ikke skal i Kollen, men ut på sin vanlige skitur i helgen, anbefaler hun også Skiforeningens hjemmeside hvor det ligger tips om «VM-frie soner» å starte skituren fra.

Opp om morran
Men arrangørens nye og viktigste bidrag vil være å «stå tidligere opp om morran» – sammen med Ruter.

– Vi åpner portene mange timer tidligere: lørdag fire timer før rennstart, søndag fem timer før start. Ruter starter kjøringen allerede klokken 6.50 med ekspresstog og – busser, sier Hynne.

Hun tror ikke bare lørdag og søndag, men også torsdag og fredag kan bli ganske «heftige dager».

– Vi tar ingen sjanser. Torsdag åpner vi portene klokken 9.00, fem timer før rennstart. Fredag åpner vi en time tidligere – 3,5 timer før start. Ruter er i gang fra klokken 8.50 torsdag og 6.50 fredag, sier hun.

– Dessuten prøver vi å blåse liv i den gamle tradisjonen med å gå til Kollen. Tror det er et fornuftig transportmiddel. På en vanlig dag er det en times gange fra Mjorstuen, men nå bør du nok ta høyde for å legge på litt. Trolig kommer du raskere opp til fots. Dessuten er det langt sunnere, sier hun. Håpefullt.

Klager
Ski-VM og Ruter har allerede fått inn en rekke henvendelser fra publikum som ikke kom fram til konkurransen lørdag 26. februar. Men foreløpig har de ingen oversikt

– Vi ber om forståelse for at vi ikke får tid til å vurdere klagene under ski-VM, men lover at det vil bli gjort så snart som mulig etter arrangementet. Vi vil foreta en individuell behandling og ber om at klager sendes i en e-post til info@oslo2011.no med kort beskrivelse av situasjonen, og med elektronisk kopi av billettene, sier PR- og informasjonssjefen.

Også spørsmålet om tilleggserstatning for eventuelle reiseutgifter, mange kom utenbysfra, vil bli en del av den individuelle behandlingen.

– Hvem tar regningen – ski-VM eller Ruter eller begge?

– Det er ikke endelig besluttet, også det tar vi etter VM, sier Nina Horn Hynne, som foreløpig ikke har noen formening om omfanget av erstatningskravene.